Дијаспора игра за 16

"Играјмо за 16", РТС-ов меморијални турнир, ове године окупља 35 тимова, међу којима је чак пет клубова из дијаспоре, који су се у такмичарском делу турнира нашли након позива организатора.

Меморијални турнир РТС-а у малом фудбалу одржава се 12. пут, у знак сећања на колеге страдале у НАТО бомбардовању. Финале турнира биће одржано у Београду, 16. априла.

Од ове године, у организацији као покровитељ учествује Министарство омладине и спорта, а техничку подршку даје Спортски савез Београда. У турниру учествује 35 екипа из Србије, Републике Српске, Холандије, Немачке, Аустрије и Румуније.

Срђан Праљак из организационог одбора турнира, у емисији Србија на вези, наводи које екипе, ове године стижу из дијаспоре: Равна Гора из Додрехта (Холандија), СД Србија 08 из Беча (Аустрија), Српски фудбалски клуб из Темишвара (Румунија), екипа РТВ РС из Бањалуке, ОФК Београд из Штутгарта (Немачка), који ове године слави 40 година постојања.

Прошле године, турнир "Играјмо за 16" освојила је екипа РТС Обезбеђење.

Србија 08 из Беча

Спортско друштво Србија 08 из Беча основано је средином 2008. године са циљем да путем спортских активноси доприноси промени имиџа Срба и Србије у Аустрији, као и да младим Србима пружи могућност да се друже, негују матерњи језик и културу.

Већ у првој години, Србија 08 остварила је један од циљева, а то је улазак у виши ранг освајањем титуле вицешампиона. После уједињења са клубом Ајакс, клубом који има 90-годишњу традицију, Србија 08 се налази у 5. аустријској лиги Обер лига А, где се и данас такмичи. Поред првог тима, велики успех су реализоване иницијативе Школе фудбала.

Школа је отворена да би окупљала српску децу, а највећи успех је огроман одзив деце. Тренутно се млади таленти такмиче у три категорије у редовном аустријском првенству Ц2 лиге Бечког фудбалског савеза.

ОФК Београд из Штутгарта

ОФК Београд из Штутгарта настао је 22. јула 1971, на иницијативу тадашњег председника Српског културног центра Слободана Марковића.

Од оснивања до данас, ОФК Београд је бележио успехе. Био је у више наврата првак Друге и Прве ЈУ лиге, а 1985. првак и Супер ЈУ лиге.

ОФК Београд је заједно са осталим нашим клубовима сврстан у најнижи немачки ранг - Крајс лигу - Ц лигу. Прелазе у виши ранг, Бециркс лигу, где се и данас успешно такмиче. Oформили су и други тим ОФК Београда који се такмичи у Крајс лиги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво