Срби изађите на попис

Предстојећи пописи прилика да се и формално-правно покаже колико Срба живи у региону изван Србије, а процењује се да их има више од два милиона.

Гостујући у емисији Србија на вези, Срђан Срећковић, министар за дијаспору, поручио је сународницима да се на пописима у Мађарској, Бугарској, Албанији, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Хрватској изјасне као Срби, јер, како је истакао, нема разлога за страх, с обзиром да је реч о демократским и цивилизованим земљама, чланицама ЕУ или државама које су на путу да то постану. При изјашњавању треба имати на уму да се политика држава према мањинама прави у односу на број њених припадника. У том смислу финансирање активности мањина, као и одређивање статуса мањина у директној су вези са бројем пописаних припадника.

"Степен заштите њиховог права ће у многоме зависити од тога колико се у формално-правном смислу буде констатовало да припадника Срба има у одређеној земљи има", изјавио је Срећковић у Србији на вези и додао "ове земље ће и финансирати активности за очување наше културе, језика, националног идентитета сразмерно броју припадника наше националне заједнице".

Према проценама Министарства, у региону живи око 2 милиона и 120 хиљада Срба, што је више од четвртине становништва Србије. Највише их је у Републици Српској, око 1,1 милион, док у Хрватској и Црној Гори живи око 200.000 Срба. Поред држава које очекује попис, подаци о укупном броју припадника српског народа у региону односе се и на Словенију и Румунију.

У Албанији живи око 30 000 Срба, а Срећковић је изјавио да се нада да ће им овог пролећа, након више од пола века, бити омогућено и да се изјасне као Срби. Статистика из 2003. године поаказује да у Македонији има око 36 000 Срба, а процењује се да их сада има и до 15 000 више.

"Положај српског народа у земљама региона ни изблиза није онакав какав бисмо желели да буде и какав је загарантован државним конвенцијама", рекао је Срећковић.

"Стандард данашње Европе апсолутно јесте поштовање права националних заједница ... желели би смо да стандард положаја српске мањине буде по истом принципу као што је положај националних заједница у Србији, за шта имамо највише оцене савета Европе и на шта смо као држава и народ поносни."

Срби су конститутивни народ у Босни и Херцеговини, а статус националне мањине имају у Мађарској, Румунији, Македонији, Хрватској, Чешкој и Словачкој.
Статусу националне мањине надају се и Срби у Словенији. У Аустрији је покренута иницијатива да се од тамошњих власти затражи статус националне мањине за више од 300 000 Срба.

У расејању живи скоро четири милиона Срба. Највише Срба има у Немачкој и САД, затим у Швајцарској, Аустрији, Канади и Аустралији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво