Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Гост емисије је Ненад Андрић, физикохемичар и еколог, аутор књига "Пешке кроз Свету Гору" и "Сусрети са Светогорским старцима". Реприза емисије у среду, 29. јануара у 13 сати.

Књига "Пешке кроз Свету Гору" садржи и доста познатих и непознатих података о светогорским манастирима, који се темеље на научно-историјским доказима. О сваком од двадесет атонских манастира написано је понешто, ко га је и кад саградио, које се чудотворне иконе у њему налазе, који светитељи су у њему боравили, чуда која су се дешавала а и даље се дешавају... Акценат је стављен на српске ктиторе манастира, којих је у историји Свете Горе било на претек.

Најинтересантнији део књиге односи се на светогорску пустињу, Каруљу и Катунакију, и разговоре са пустињацима који живе у тој области. Овај део Атоса не походи велики број људи, зато су разговори са монасима из ове пустиње права реткост.
У књизи се могу наћи и делови пророчанстава атонских светитеља, али и неких савремених (још увек живих) стараца, која се односе на време у коме живимо.

О Светој Гори и њеним манастирима постоји мноштво података, али не налазе се сви на једном месту. Овде се може наћи оно најосновније и најинтересантније о сваком манастиру, скиту, келији...

"Сусрети са Светогорским старцима"- ова књига је збирка поука, савета, пророчанстава и чуда, али и обичних прича савремених светогорских монаха 21. века и њихових препорука како да се спасавамо у овим последњим временима...

Из Берлина стизе известај о сусрету амбасадорке Србије у Немачкој са представницима наше дијаспоре;

Владан Ракић упознаће гледаоце са успешним Србима који живе у Италији;

Колеге из Грачанице најавиће програм који за публику припрема Дом културе "Геачаница";

Активности српске заједнице у Америци прати Александар Жигић..

Уредници емисије Тања Адамовић и Вера Катанић

Реализација Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво