Роман "Тајне Павлове улице" Драгана Јаковљевића представљен у Београду

„Тајне Павлове улице", роман Драгана Јаковљевића, рођеног Крагујевчанина који четврт века живи и ствара у Будимпешти, представљен је у Студентском културном центру, у Београду.

Књижевни критичари су га описали као књигу о љубави према стваралаштву, граду и људима, према животу...Није случајна асоцијација на роман Ференца Молнара „Дечаци Павлове улице". Игром судбине, Јаковљвић живи у непосредној близини дешавања радње чувеног романа и једна је од књига коју је са собом понео у Будимпешту.

"Павлова улица, односно Пал какко се зове је та која повезује јунаке мог романа и повезује неколико прича, које су наизглед одвојене, али се на крају уливају у један судбински ток", каже за РТС Јаковљевић.

У првом делу романа главни јунак, наратор, суочен са бројним проблемима који га онемогућавају да се оствари као писац у родној Србији, одлази тамо где су и пре њега, вековима, одлазили наши преци, у Будимпешту.

"Тада почиње онај пештански део приче, долази да живи у Павлову улицу и ту се ниже читав низ догађаја везаних за нашу историју, мађарску историју, Холокауст, а све преко личности које он упознаје и о којима пише".

Драган Јаковљевић је до сада објавио 11 књижевних дела, добитник је бројних књижевних и друштвених признања. Главни је и одговорни уредник Српских недељних новина, а већ 6 година предаје на катедри за српски језик Универзитета „Етвеш Лоранд".

"На наше велико задовољство, број студената се из године у годину повећава. Интересантно је да се чисти Мађари углавном пријављују. Прошле године смо чак од министарства морали да тражимо да се повећата квота што нас радује. Уче српски језик и књижевност, ја сам задужен за књижевност, тамо су основне студије 3 године, а после настављају мастер студије још две године", каже Драган Јаковљевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво