Документарни филм о знаменитим Србима у Румунији

Препуна сала у Српском културном центру Савеза Срба у Румунији прошлог понедељка пропратила је нови документарни филм познатог новинара и члана Управног одбора Румунског јавног сервиса Рајка Корње „Знаменити Срби у Румунији", филм о десет личности који су својим прегалаштвом оставили непоновљив траг у времену и постали светлосни хоризонт националног трајања Срба у Румунији.

„Ово је први пројекат те врсте, јер од двадесетак документарних филмова које сам радио, ово је први који финансира Република Србија, односно Министарство културе и информисања, и то ми је веома, веома драго и надам се да ће филм да доживи и други део јер имамо пуно Срба, пуно знаменитих личности и са ових простора, са ових поднебља који су допринели, не само српској култури и румунској, већ и светској и европској култури", каже Корња.

Филм почиње из дубине векова личношћу Јосифа Темишварског и завршава се Милошем Црњанским. За наратора у филму, историчара Радована Калабића, овај пројекат је представљао својеврсно путовање кроз векове.

„Учествујући у снимању овог филма др Рајка Корње „Знаменити Срби у Румунији" имао сам осећај својеврсне пловидбе кроз векове помињући знамените србе, почевши од Јосифа Темишварског па све до нашег Милоша Црњанског. Документарна својеврсна грађа потврдила је наш српски идентитет у овом филму и да тако кажемо, уклонила све границе када је у питању наша култура, књижевност, наука и духовна наша област, онда су Срби, било где да се налазе у једном јединственом граничном подручју високе културе", каже Радован Калабић.

Знаменити Срби у Румунији учествовали су у развијању културног научног живота Србије, нарочито од ослобађања од Отоманске империје, поставивши тако темеље за национални живот. Када причамо о једном Доситеју Обрадовићу, Сави Текелији, Јовану Стејићу или Емилијану Јосимовићу. Данас су њихова имена жива у колективном сећању Срба у Румунији.

„Хтела бих да честитам на реализацији овог документарног филма. Јако је важан за нас Србе, не само да знамо да су Срби учествовали на оснивању, развијању културе, медицине, у свим доменима сликарства и то је важно да се не заборави", каже Славица Баћански.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи