Округли сто о Србима у Румунији

Одбор за проучавање националних мањина и људских права САНУ, који већ годинама један део својих активности посвећује Србима изван матичне земље, покренуо је иницијативу да културне и научне установе ових заједница представе своју делатност стручњацима и заинтересованој јавности у Србији. На овај начин, може се допринети бољој сарадњи на релацији матична земља - мањине у окружењу, пре свега на пољу науке и културе. Међу првима представио се Савез Срба у Румунији.

Одбор за проучавање националних мањина и људских права САНУ, који већ годинама део својих активности посвећују Србима у суседним земљама, покренуо је иницијативу да културне и научне установе тих српских заједница представе своју делатност стручној и другој врсти јавности у Србији. Овог пута представљени су Срби у Румунији.

„Још једно окупљање овде у студеном Београду под окриљем САНУ где имамо прилику да у оквиру једног пројекта коју је Српска Академија покренула да се Срби из Румуније и Савез Срба представи у матичној Србији, да представимо део нашег богатог културноисторијског и духовног наслеђа", каже Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Приказан је и документарни филм о српској заједници у Румунији.

„То је документарни филм „Срби у Румунији" рађен 2013. године уз финансијску подршку Владе Румуније и наравно Савеза Срба у Румунији. Покушали смо да у 27 минута прикажемо оно шта је битно о српској заједници у Румунији", каже Рајко Корња, члан Управног одбора Румунског јавног сервиса.

Издавачка делатност Срба у Румунији је несумњиво једна од најбогатијих када је реч о Србима у суседним земљама.

За време трајања округлог стола у Галерији науке и технике САНУ прикаyана је И мини изложба научних монографија у издањи Издавачке куће Савеза Срба у Румунији.

„Ми издајемо око 15,20 издања годишње и гледамо да покривамо све видове наше културне активности, почев од монографија, прозних књига, књига песама, афоризама, антологија итд", рекао је Горан Мракић, директор Издавачке делатности Савеза Срба у Румунији.

Основна намера Одбора за проучавање националних мањина и људских права јесте да овим представљањем наших мањина у суседним земљама допринесе бољем разумевању и сарадњи матице и мањина у окружењу.

„Важно да, не само са симпатијама, али треба и са симпатијама, као и са научном прецизношћу и оданошћу, да се види идентите мањина, овог пута Срба у Румунији, да се види на који начин се може сачувати тај идентитет", каже академик Тибор Варади, председник Одбора за мањине САНУ.

Целокупан наступ и представљање српске заједнице у Румунији завршен је пригодним културно-уметничким програмом, који су осмислили глумац Марко Аџић и извођач српских народних песама Пера Тодоровић са тамбурашким оркестром „Темишварски споменари".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво