Србија на вези-регион, РТС Свет, 18.55

О Србима у региону кроз штампу и редовну месечну рубрику: Шта (нам) се пише? Гост прелиставања је историчар Немања Старовић. Реприза емисије у уторак, 10. децембра у 13 сати.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик недавно је боравио у Љубљани, где је, између осталог, обишао Цркву Светих Ћирила и Методија и Културно-пасторални центар и разговарао са свештеницима на челу са протојерејом-ставрофором Пераном Бошковићем. Посету су забележиле колеге из Радио телевизије Републике Српске (РТРС).

Од наредне школске године (2020/2021.), ученици основних школа у Словенији имаће могућност да похађају допунску наставу српског језика. О томе, за нашу емисију, говори председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић.

Одбор за проучавање националних мањина и људских права САНУ, који већ годинама један део својих активности посвећује Србима изван матичне земље, покренуо је иницијативу да културне и научне установе ових заједница представе своју делатност стручњацима и заинтересованој јавности у Србији. На овај начин, може се допринети бољој сарадњи на релацији матична земља - мањине у окружењу, пре свега на пољу науке и културе. Међу првима представио се Савез Срба у Румунији. Округли сто под називом "Срби у Румунији - садашње стање и перспективе" пратио је  Мирослав Карлица.

Будите са Србијом на вези!

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 Пошаљи коментар