Српска делегација код јерусалимског патријарха

"Овде религија одређује све, па је тако Јерусалим данас мултикултуралан, мултирелигиозан и мултиетнички град изван државе", истакао је између осталог, поглавар јерусалимске православне цркве патријарх Теофил Трећи, примивши представнике научне и културне делегације из Србије.

Представнике научне и културне делегације из Србије, током првог дана боравка у Светој Земљи примио је поглавар јерусалимске православне цркве патријарх Теофил Трећи.

Говорећи о историји Јерусалима као o светом центру света, препознат од свих нација и свих земаља, патријарх је нагласио потребу да будемо оптимисти, јер нам је дато да вековима верујемо у васкрсење Исуса Христа.

"Ми, хришћани, благословени смо да будемо чувари ових светих места којима је ходао, живео, представљао своја чуда, на крају и разапет Исус Христ.

Ако желите да разумете шта се дешава у Светој Земљи, искључити из главе демократске вредности и схватити да овде религија одређује све, па је тако Јерусалим данас мултикултуралан, мултирелигиозан и мултиетнички град изван државе.

Улога Патријаршије у Јерусалиму је да у окружењу већинског јеврејског и муслиманског становништва одржи добре контакте са свим хришћанским црквама и удружи снаге пред мноштвом изазова.

На новинарско питање о статусу цркава у јужној српској покрајини, патријарх је казао да је то веома важно питање, које показује да се суочавамо са глобализацијом и да смо сви њене жртве. Промовисање тзв. либералних вредности, заправо има за циљ да уништи било какав идентитет, културни, религијски, језички, и на крају биолошки.

Током посете, српској делегацији придружила се и аустријска делегација свештеника и политичара, предвођена бечким надбискупом кардиналом Кристофером Шенборном, поглаваром цркве која је на предлог загребачке надбискупије поставила таблу Алојзију Степинцу у Јерусалиму.

Патријарх Тефил Трећи, у присуству троје преживелих из дечјих јасеновачких логора, постављање табле озлоглашеном кардиналу из НДХ, коментарисао је речима:

„Овде је реч о моћи и људским тешкоћама. Богу није ново да покаже нашу, тако заједничку, људску природу и да нас не ослободи од болести", рекао је патријарх Теофил Трећи.

број коментара 0 Пошаљи коментар