Уметнички живот Иване Поповић

Ивана Поповић је композиторка, виолинисткиња и позоришна глумица која живи у Торонту. Њена камерна музика је извођена у Канади, Америци и Европи. Компоновала је музику за неколико позоришних представа у Торонту, професионалним канадским, али и аматерским на српском језику. Њена мисија је да спаја две земље, а како то ради, говорила је за "Магазин Србије на вези" када је боравила у Београду.

„Бавим се различитим врстама уметности, а моје примарно поље јесте музика. Школована сам и завршила сам Музичку академију за виолину и класичну музику. Касније сам се дошколовавала у Торонту, у Канади, где живим тренутно, а завршила сам и композицију. Онда сам спојила те две музичке подобласти и почела сам да компонујем музику за себе и да је изводим. Дакле, интерпретатор сам и писац својих музичких дела.

Издала сам албум Bushes And Bombshelters за који сам добила стипендију града Торонта, што ми је добродошло да снимим тај албум. Издат је албум и у Београду. Промотерска издавачка кућа Лонг плеј је издала под њиховим покровитељством.

Осећам јаку спону према обема земљама и јако ми је важно да то нагласим у својој уметности. То радим кроз било коју креативну активност или уметничку делатност. То, у мом случају, подразумева музику, позориште, писање музике за позориште, учествовање у представама и делимично писање. Тако да концептуално албум представља неке моје интимне приче, моја интимна искуства из обе земље.

Српска аматерска позоришна сцена је јако развијена у Торонту. Имамо 5-6 аматерских позоришта, која редовно постављају представе које су добро посећене. Ја сам члан Српског позоришта Торонто и са њим сам урадила неколико представа, укључујући Маратонке трче почасни круг, неку верзију познатих Маратонаца Душана Ковачевића, са којом смо гостовали у Чикагу, Отави и другим деловима Канаде. То је једно од најбољих позоришних искустава која сам имала.

Што се тиче професионалних позоришта, члан сам авангардне групе која се зове Theatre Art Add врло прогресивно и авангардно позороиште, које се бави оригиналним делима, у којима сам учествовала као глумица, а писала сам и музику за пар представа.

Већ годинама радим за музички магазин Торонта, The Hole Note. Тај магазин је доступан свима, бесплатан је. Стипендиран је од стране града Торонта. За њих пишем књижевне критике концертне, као и музичких издања, углавном из области класичне музике и области џеза и етно музике.

Пишем и кратке научнофантастичне приче које повремено објављујем у магазинима научне фантастике у Северној Америци.

Као и сви странци, супруг (Канађанин) много воли Србију, поготово Београд. Осећа се прихваћеним, ужива у храни, природи, са људима и покушава да дође кад год му то посао дозволи. Ми смо колеге, он је завршио музичку академију одсек клавира, а једну од нумера на албуму смо компоновали заједно, одсвирали неколико нумера заједно, и иако се он бави данас нечим другим, врло често свирамо и компонујемо заједно", каже Ивана Поповић за РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи