"Бац' де око", часопис младих Бискупљана

У склопу програма Регионалне школе "Свети Сава", која за циљ има повезивање српске деце из Хрватске и Србије, у Београду је протеклих неколико дана боравило двестотинак деце из Вуковара, Уздоља И Крњака. Група од 16 младих из Уздоља, Општина Бискупија са Далматинског Косова, посетила је и нашу кућу.

Бискупија је мало место покрај Книна, обухвата осам села Косова поља, подељених реком Косовчицом, позната још у 12. веку као "Пет цриквах на Косови".

Овако, у уводу првог броја месечника под називом "Бац' де око", млади будући новинари упознају читаоца са местом где живе. 

Текстови су писани локалним далматинским наречјем, са темама везаним за општину, њену историју, културу, верске празнике, али и традицију и обичаје локалног становништва, са кутком за текстове писане ћирилицом.

Током кратког обиласка РТС-а пажљиво и са интересовањем слушали су приче људи који раде и стварају програм у нашој кући. Било је питања али и нескривене радости због препознавања лица са малих екрана.

У стварање својих новина ушли су дружећи се у Центру за младе, такорећи неосетно.

„Тата ми је говорио за тај пројекат и замолио ме да поченем са њима да радим. Ја сам се одлучила да пробам, што да не, јер никада у томе нисам била. Свидело ми се још у почетку", каже Милана Буторовић.

„Скупљали смо се у селу, ми, деца, и дошли смо до теме-новине...моја тема су животње, природа...", каже Павле Катић.

„Кад смо се скупили, идеја ми се свидела временом, радила сам своје теме, тако да ми је постајало све занимљивије. Радим Кутак на ћирилици у коме пишем о нашим обичајима, традицији, славама...", каже Миа Катић.

Кад су већ одлучили да пеку новинарски занат, ред је био и да покажу шта су до сада научили.

Анастасиа Ченић је преузела улогу новинара и наставила са питањима - како сте дошли на идеју да направите ове новине?

„Удружење „Жене Косовске долине" у свом раду је једноставно видело да нешто мора да уради за своју децу у Далматинском Косову, у Бискупији, где апсколутно нема ништа за децу, ни социјалних ни друштвених дешавања, тако да смо одлучиле да их покренемо кроз један наш пројекат, да их окупимо и видимо шта би то деца хтела и како да их заинтересујемо", каже Радмила Дрезга, председница удружења "Жене Косовске долине".

Какви су ваши планови?

„Планови су нам да ту новину дигнемо на што већи ниво, да укључимо и дијаспору, да направимо један интерактивни портал, где би се укључило и наше становништво из расејања

Чекамо следеће издање новина, са текстовима из посете Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво