У Канади обележено осам векова аутокефалности СПЦ

Киченер и Ватерло, градови 7о-так километара удаљени од Торонта, готово су се спојили па је и обележавање осам векова аутокефалности СПЦ у Канади почело у цркви Свете Тројице у Ватерлоу а завршено свечаном академијом и банкетом у сали крај цркве Светог Ђорђа у Киченеру. Бројни гости и богат културно-уметнички програм увеличали су празник у Епархији Канаде.

Обележавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Канади, почело је литургијом и пуном црквом Свете Тројице, као што празнику и приличи. Домаћина прославе, епископа канадског др Митрофана, гостујућег епископа осјечкопољског и барањског Херувима и умировљеног владику Саву, на Свечану академију дотпратила је свечана стража краљевске коњице Канаде.

Отпеване су канадска и српска химна, а после молитве, скупу се обратио канадски владика др Митрофан.

„Година 1219. показује нам ко смо и шта смо. Показује да смо Срби православне вере, духовна деца Светога Саве. То је догађај који никада не смемо да заборавимо. То је догађај којим смо се определили да идемо путем Христовог јеванђеља и његове Цркве", рекао је др Митрофан, епископ канадске епархије.

За свечаним столом били су, поред владика и свештенства канадске епархије и чланови црквено-школских одбора, амбасадор БиХ, генерални конзул Србије, као и свештеници румунске и грузијске цркве.

Поздрављајући присутне, у име руководства Републике Српске, амбасадор БиХ је нагласио да је црква, и у најтежим временима, била уз народ, често једино светло у тами.

„И данас Црква брине и чува српски народ и пастир је српског народа. Мени, који долазим из Републике Српске и овде, хиљадама километрима далеко од дома, срце је било пуно данас, када сам у храму Свете Тројице, видио толико вас на молитви и што вас видим овде окупљене. То ми даје наду да ће српски народ преживети и ове тешкоће. Вама хвала и поносан сам на вас што на овај начин чувате и негујете нашу традицију", Марко Милисав, амбасадор БиХ у Канади.

Генерални конзул Србије је окупљене подсетио да баштине велику мрежу цркава и културних институција и да им је задатак да чувају јединство и национални идентитет у Канади.

„Наш народ је имао ту несрећу да у већем делу своје историје није био обједињен у оквиру једне државе, али упркос томе није игубила свој идентитет, захваљујући тројном јединству народа, Цркве и државе матице. Нису увек цветале руже у тим односима, али та корелација је била преко потребна целокупном српском националном бићу и увек ће бити потребна, ма где се она налазила", каже Василије Петковић, генерални конзул Србије у Торонту.

Српска и духовна музика били су део програма, а наступили су хорови Кир Стефан Србин и Свети Роман Мелод. Момци и девојке из фолклора Гаврило Принцип су извели сплет народних игара, а певачка група културно уметничког друштва Опленац, окупљене је подсетила на изворну народну песму. И они из Грузије, побрали су симпатије и буран аплауз присутних. И док су се они дружили и сликали за успомену, канадски владика је говорио о дечјем летњем кампу при манастиру у Милтону и предложио оснивање посебног фонда, јер, како је рекао, боље да ми васпитавамо децу у духу јеванђеља, него да их васпитава улица. И чули су га. На прослави осам векова аутокефалности Српске православне цркве у Канади, биле су породице из целог Онтарија,неки и са малом децом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво