Магазин Србије на вези, РТС Свет, 21.05

У сусрет недељи када славимо писану реч под куполама београдског "Сајма књига", гости емисије "Магазин Србија на вези", подсетиће нас на значајне јубилеје из историје Срба. Гости у студију књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, Срђан Мијалковић из бечке "Просвјете", Миленко Лукин и Љубица Попадић из Темишвара, гитариста Немања Богуновић и солиста народне музике Чеда Марковић. "Магазин" можете гледати и на РТС2 у суботу, 19. октобра у 11.20.

У славу 800 година СПЦ, књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић, представиће књигу беседа, "На путу ка гори" и четири своја романа у посебној едицији, а која се тичу историје СПЦ и борбе за очување православља.

Овај месец протиче у знаку одржавања манифестације "Дани Србије и Српске у Аустрији". У исто време, у Београду су потписани споразуми о сарадњи Српског просветно културног друштва "Просвјета" из Беча и Задужбина, Вука Караџића и Доситеја Обрадовића. Гост емисије Срђан Мијалковић председник "Просвјете" из Беча.

У сусрет великом догађају у Темишвару, Манифестацији духовности, културе и филма, 11. децембра, када ће српска заједница обележити више значајних јубилеја из историје Срба (800 година СПЦ, 630 година од Косовског боја и 20 година од бомбардовања Србије), гости емисије Миленко Лукин и Љубица Попадић из културног удружења "Бели багрем" из Темишвара, представиће велики пројекат на коме су радили четири године, а који је укључио и децу из српске гимназије "Доситеј Обрадовић" , КУД-а "Свети Сава" и румунску омладину.

Монографија "Маузолеј савршенства" сликара Славка Крунића, чији је аутор текста Billy Gould, басиста бенда "Faith no more", биће представљена најпре на франкфуртском сајму књига 16. октобра, а онда и у Србији. Гост Магазина Србије на вези биће Славко Крунић, препознатљив по врло сликовитим и сатиричним портретима.

О паралелама три призната српска сликара, Јованке Станојевић, Мирослава Лазовића и Станка Зечевића, у галерији "Прогрес" у Београду, где су изложили своје радове, говоре аутори и Оливера Вукотић, аутор изложбе. Тамо нас води, Вања Васић.

Музички гости, гитариста Немања Богуновић и солиста народне музике Чеда Марковић.

Уредник Сузана Гвозденовић Пузовић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се