Темишварски фестивал сатире

Фестивал хумора и сатире под називом "Лалошки шешир" одржан је недавно у Темишвару.

Ако је хумор дриблинг ума на малом простору, темишварска публика је у суботу, у Југопабу имала пуно разлога да ужива у потезима српских и румунских афористичара, на Фестивалу хумора и сатире „Лалошки шешир". У граду на Бегеју ова књижевно-сатирична манифестација која се одржава уз подршку Савеза Срба у Румунији постаје све омиљенија међу темишварском публиком. Која посредством хумора ближе упознаје српски и румунски народ.

„Срби и Румуни су врло слични народи, не само физички, већ и по менталитету и њихов смисао за хумор је врло сличан, зато што су друштвено-политичке прилике сличне и зато што се они проналазе у свему томе", каже Горан Мракић из Савеза Срба у Румунији.

Српски и румунски афористичари представили су се у два круга читања афоризама, што је био моменат да се темишварска публика упозна са суптилношћу и жестином ове књижевне форме, која немилосрдно преиспитује друштвену стварност и разобличава друштвене недостатке.

Говорило се језгровито, сажето, са критичком жаоком, без ограничења.

Афористичари су дијагностификовали, хумор је лечио. Нису изостали ни духовити музички стихови који су се немилосрдно обрачунавали са нездравим друштвеним појавама.

„Као и у свим осталим земљама, у Србији постоји подела на хумор и сатиру. Најкраће речено, хумор је привилегија оних народа који живе јако опуштено, којима је највећи проблем боја косе, да ли им је плата већа за неки проценат...Што се тиче нас, Срба, и свих нас на Балкану, ми немамо привилегију да се шалимо на тај начин. Из тог разлога смо ми развили једну врсту одбрамбеног механизма који се зове сатира", каже Миодраг Стошић, сатиричар из Београда.

Суботње вече у Темишвару успело је да понуди могућност повратка човека самом себи. Смех чисти организам од покости, зависти и егоизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво