Српска делегација у посети Милвокију

Представници четири општине из Србије и Министарства заштите животне средине посетили су амерички град Милвоки. Циљ посете је био да се информишу о преради отпадних вода, како би нека од тих сазнања применили и у својим срединама.

Представници 4 општине из Србије и Министраства заштите животне средине, имају интензивну седмицу у Милвокију где посећују разна постројења за прераду отпадних вода, али присуствују и ручковима и радним семинарима, као што је овај у организацији Ротари клуба, где су одржали и предавања о Србији.

Они су, иначе, дошли у САД на позив Америчке амбасаде у Београду, у оквиру програма Open World.

„Могу да кажем да су утисци веома добри. Одушевљен сам приступом који имају према третману вода, како чисте, тако и отпадне, начину на који врше пречишћавање воде...", каже Стефан Стевић, општина Велико Градиште.

„Овде има једна ситуација која је идентична нашој. У околини Нове Вароши налазе се 3 вештачка језера, која представљају највећи резервоар питке воде за Србију, исто као што и овде, у околини Милвокија има 5 вештачких језера. Оно што нам је приоритет је да видимо нека решења, технологије, које су они применили да сачувају те резервоаре", каже Бранко Бјелић, Општина Нова Варош.

Све општине су у процесу припреме израде техничке документације за постројење за прераду отпадних вода.

„Министарство је одобрило пројекат, тако да се надамо да ће до краја године, односно почетком наредне да завршимо са пројектном документацијом, како би већ 2020. кренули у изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода", каже Горан Димитријевић, заменик председника Општине Бабушница.

„Разменили смо многа корисна искуства из разних области, како финансирања пројеката, тако и технологије и функционисања њиховог система", каже Славко Тодоровић, Општина Темерин.

„Мало је рећи да смо одушевљени. Организација која нам је домаћин овде, заиста се потрудила да нам да један свеобухватан програм који ће мени и осталим делегатима омогућити да сазнамо што више о управљању отпадним водама, као и о заштити вода, с обзиром на то да се Милвоки труди да постане број 1 у свету што се тиче отпадних вода и управљања водама генерално", каже Јелена Крстић из Министарства заштите животне средине.

Током боравкс у САД, гости из Србије имаће сусрет и са градоначелником Милвокија, Томом Беретом, који је на тој функцији од 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи