"Рејмонд Николе Траст" за децу Србије

Кристин Хилченко је биохемичар и ради као истраживач на Кембриџ Институту. 2018. година и прва посета Србији, за Кристин су били истинска прекретница у животу и каријери. Резултат посете је покретање добротворне асоцијације "Рејмонд Николе Траст" већ пола године финансира три сомборске школе. Са Кристин Хилченко разговарали смо недавно у Београду.

Кристин Хилченко је 2018. године дошла у Сомбор на позив рођака њеног супруга, како би одржала предавање из своје области.

Град Сомбор, и људи у њему, оставили су снажан утисак на ову Францускињу. По повратку у Лондон покренула је добротворну асоцијацију Рејмонд Николе Траст са јасним циљем - да деци из Србије омогући боље услове образовања.

Током недавне посете Србији, Кристин и њен колега са Кембриџа, Василис Каргас, обишли су Сомбор и Панчево, и урадили нову процену потреба деце у тамошњим образовним установама.
Од оснивања, пре пола године, фонд финансира три школе у Сомбору, а планирано је проширење на друге градове и образовне установе у Србији.

"Хуманитарни рад је у Енглеској веома уобичајена ствар, то је просто део њихове културе. Људи су на наш позив да се прикључе Фонду сјајно реаговали" каже Кристин Хилченко. "Када сам се вратила из Србије, сусрела сам се са многим академицима, и велики део нашег тима чине управо научници и интелектуалци. И врло је интересантно да, иако многи од њих нису ништа знали о Србији раније, чим су чули да се ради о образовању деце, са великим ентузијазмом су се прикључили Фонду. Били су врло срећни што могу да допринесу тако што ће поделити своје вештине и знање".

"Велика је разлика у образовном систему између Србије, и Француске и Британије. То је последица недостатка новца. Новцем купујете ИТ опрему, плаћате запослене, купујете намештај и слично" објашњава Кристин.

"Предност деце у Француској и Британији је да могу да буду део програма размене студената, могу да уче језике и путују у земље чији језик уче. Ми смо ту размену већ договорили за две школе у Србији, једну са школом у Француској, а другу са школом у Кембриџу. Пружити неком могућност је јако важно."

Уз добро познато „сваки почетак је тежак", питали смо Кристин да ли је тешко бити хуманитарни радник у Србији? Уз широк осмех због овог питања, одговорила је:

„Не бих рекла. У ствари је на почетку било тешко, морам да признам, због организовања сајта, испуњавања свих правних обавеза. Сада када смо са тим завршили, заиста све долази као награда. Ипак ово радимо за децу, и мислим да морамо да будемо свесни, да свако од нас, у својој области, малим чињењем много помаже".

Василис Каргас је први пут у Србији. Одушевљен је и земљом и људима, и са огромним ентузијазмом приступа својим задужењима у оквиру Фонда.

„Када се, прошле године, Кристин вратила из своје прве посете Србији, срели смо се у нашој лабораторији у Кембриџу, колеге смо. Очи су јој блистале и рекла ми је - Основала сам хуманитарни фонд за помоћ деци у Србији -. Прво што сам помислио, било је: доброчинство и Србија, то је сјајно! Ја, као Грк, познајем доста Срба из северног дела Грчке, такође сам доста њих и накнадно упознао, и добила је моје моментално - ДА, прикључујем се!"

Како би привукли пажњу што више људи, у Рејмонд Николе Трасту осмишљавају најразличитије донаторске акције.

„Организовали смо доста маратона, биће их још. Имаћемо велике пијанистичке концерте, један у Француској и један у Кембриџу, или Лондону. Потом организујемо скакање падобраном, и још доста разноликих дешавања. Хоћемо да сваки пут таргетирамо нову циљну групу којој желимо да привучемо пажњу."

Већу медијску пажњу фонду Рејмонд Николе Траст обезбеђује и подршка светски познатих имена из домена уметности, спорта, науке...

„Ми не желимо да пружамо искључиво финансијску помоћ, иако је то, наравно, важно. Циљ нам је да подигнемо свест људи о ситуацији у Србији. Многи Французи и Британци никада нису били у Србији. Да бисмо то постигли потребно је да имамо тим у свакој држави, да имамо амбасадоре, утицајне људе који могу да прошире информацију" каже Кристин, а Василис додаје:

„Чврсто верујем да сви они који су нешто значајно урадили и по томе постали познати, дакле популарне и познате личности су врло битне како би рад хуманитарног фонда подигли на виши ниво. То је за њих много лакше да ураде, него обичним људима. Тако да имамо неколико покровитеља, међу њима и Срба, као што је чувени виолиниста Немања Радуловић, кошаркашка НБА звезда Никола Јокић, бивша џудо шампионка - Дајана Морић. Недавно нам се из Велике Британије прикључио професор Џон Вокер, добитник Нобелове награде у области хемије за 1997. годину."

Кристин Хилченко је, захваљујући резултатима рада Рејмонд Николе Траста, од 700 номинованих из целог света, била изабрана за финалисту „21st Century Icon Awards" за 2019. годину.

У репортажи су коришћене фотографије Синише Трифуновића.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво