Србија на вези, РТС Свет, 18.55

"Ми волимо свој крај, али запамтите да љубав није довољна. За свој крај треба радити, ми морамо стварати. У фази смо када лутамо. Брзо се приклањамо средини у коју долазимо. Селимо се и заснивамо породице и врло смо успјешни као пословни људи и на свим другим плановима и заборављамо. То није добро. Оно што је било се не смије заборавити, јер оно што је било је поука новим и младим генерацијама да се више не понови", рекао је Бранко Крњаић на недавној промоцији своје нове књиге "Лексикон Срба Баније". То је уједно и тема наше емисије о којој ћемо разговарати са Бранком Крњаићем.

У селима Далматинске Буковице Вариводе и Гошићи (Хрватска), у организацији Српског народног вијећа Општине Кистање одржан је помен за невино пострадале Србе који су убијени скоро два месеца после акције "Олуја". Догађају су присуствовале колеге из Тв продукције Заједничког већа општина Вуковар.

У борби против заборава, у Брчком је недавно представљена књига "Огњена Марија Ливањска" аутора Буде Симоновића, која говори о усташким злочинима почињеним над српским становништвом у пролеће и лето 1941. године у Лијевну и Лијевањском пољу (Босна и Херцеговина). У књизи су поменута имена 1587 жртава, међу којима било највише жена и деце, зверски побијених и бачених у поноре јама. Према овом догађају настала је поема Ивана Горана Ковачића "Јама".

У циљу промовисања културног, туристичког и привредног потенцијала Српске и Србије, у Бечу се, уз присуство бројних званица из политичког, друштвеног и јавног живота српске и аустријске стране одржавају "Дани Српске и Србије", о чему извештава Мирослав Карлица.

У Скопљу је недавно отворена изложба Народне Библиотеке из Краљева под називом "Стефан Првовенчани у књижевности и историографији". О значају поставке говоре аутори, а преносе колеге са портала Србетел.

Диана Ђурић Кондић, уредница РТВ Варош из Будимпеште припремила је прилог о сусретима писаца у Будимпешти који су организовани у оквиру "Месеца српске културе у Мађарској".

Реприза емисије је у уторак, 8. октобра у 13 сати.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво