Две деценије рада Фонда дијаспора за матицу

Хуманитарно удружење Фонд дијаспора за матицу, које је, на иницијативу српске дијаспоре, основано 3. августа 1999. године, обележило је две деценије постојања и хуманитарног рада. Фонд је оформљен као трајна хуманитарна организација са три основна циља: да помаже обнову земље порушене током НАТО агресије, да учествује у решавању најтежих хуманитарних проблема и доприноси очувању националног, културног и духовног идентитета српског народа.

Управни одмор и други чланови Фонда из земље и света резимирали су рад током две деценије. Констатовано је да је до сада уложено око 8 миолиона евра у изградњу мостова, путева, пруга, болница, породилишта, храмова, школа, обданишта, домова за расељене и протеране Србе и других инфраструктурних објеката.

„Најкарактеристичније је да је дијаспора из иностранства финансирала изградњу много мостова који симболизују повезивање матице и расејања и који симболизују наше јединство", каже Живорад Јовановић, извршни директор Фонда дијаспора за матицу.

За народне кухиње на Косову и Метохији, последњих пет година, Фонд издваја хиљаду долара месечно за основне животне намирице. За отклањање последица катастрофалних поплава 2014 године у Србији и Републици Српској, Фонд је издвојио милион евра. Преко фонда који носи име Сање Миленковић, ученице која је погинула у Нато бомбардовању, подстиче младе таленте из математике и техничких наука. На плану очувања националног и културног идентитета, помогао је издавање капиталних дела о Србији у Првом светском рату, о Његошу, о културној баштини на Косову и Метохији и уџбеника српског језика за децу у дијаспори.

На седници је наглашена потреба институционалног јачања сарадње матице и дијаспоре, уз критички осврт на укидање Министарства и свођење на Управу. Указано је на чињеницу да број младих људи у дијаспори расте, те да је неопходна већа пажња и брига државе. Истакнуто је да је бољи однос матице према дијаспори неизоставно битан, посебно ако се има у виду прилив од 3,5 милијарде евра годишње, који се од наших људи расутих по свету, у дознакама слива у државни трезор. Предложено је и да се укине порез за хуманитарну помоћ.

„Имамо јако пуно захтева, а средства су ограничена. Принцип рада Фонда је да се углавном главница не дира, него само камате и други мањи приходи, али у нашем Статуту је и даље зацртано да се и даље настави са том помоћи", каже Слободан Аћимовић, члан Надзорног одбора Фонда дијаспора за матицу.

Фонд дијаспора за матицу, данас своју мисију артикулише у континуираној помоћи српском народу на Косову и Метохији, угроженим породицама широм Србије, исчекујући реализацију три предлога: да се подигне Меморијални центар свим српским жртвама у 20 веку, да се објави јединствени буквар "Србослов" који би имао значај историјске, културне и духовне енциклопедије Срба за младе у расејању, и да се изгради „Српски дом" у Београду који би био централно место окупљања српске дијаспоре из читавог света.

Фонд дијаспора за матицу доделио је 10 000 евра Храму Сетог Саве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи