Српски језик се учи и у Лондону

Осим допунске наставе у организацији Министарства просвете, 21. септембра је почео курс српског језика који је резултат сарадње српских организација са седиштем у Лондону и "Азбукума", Центра за српски језик и културу.

До почетка 90-их година прошлог века у Великој Британији постојао је курс српско-хрватског језика на нивоу еквивалентном 1. разреду средње школе. Распад некадашње државе укинуо је на тај начин организовано учење језика и оставио доста празног простора на том пољу. Све до данашњих дана.

Азбукум - Центар за српски језик и културу, од 2017. године акредитована је институција од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Азбукум од 1995. године организује курсеве и креира наставне материјале за оне којима је српски нематерњи језик.

У Лондону је недавно одржан Округли сто Велике Британије на ком је представљен програм курса и најављен почетак школске године.

"Овај курс омогућава деци да добију сертификат који је акредитован од стране Министарства просвете у Србији и који омогућава да са тим Б2 курсом уколико то желе започну студије у Србији", Наташа Кочиш из Српског сити клуба.

"Програм Азбукума, који је намењен деци од дванаест година па навише, је нешто чему тежимо, јер желимо да деца у овом периоду до своје дванаесте године науче неке основе српског језика. Наравно то је све у такмичењу са друга два језика која се користе у кући. Али, истовремено ту је нека родитељска жеља да деца кроз тај језик дођу и у контакт са нашом културом, са неком нашом историјом, са неком нашом традицијом али да схвате да заиста одрастају у једној вишекултурној, вишејезичној средини где је језик основа свега", каже Милош Танасковић, један од родитеља.

Курс српског језика биће одржаван сваке суботе, у просторијама Дома Владике Николаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво