У Француској се српски учи пет деценија

Допунску наставу на српском језику у Француској, рачунајући и традицију некадашње југословенске школе, обележава полувековни континуитет постојања. Тзв. Српска школа у организацији нашег Министарства просвете успостављена је након 2000.године.

Настава се изводи у француским школама у склопу француског школског система, просторијама Српске православне цркве, просторијама које обезбеђују српска удружења, а од 2016. и у Културном центру Србије у Паризу.

"Од ове школске године наставу на српском језику у Француској изводи 10 наставника, а очекивани број ученика је око 680 у 36 група. То је највећи број који је допунска настава у Француској имала у претходних двадесетак година, а после гашења "југо школе".

Из допунске школе су од 2015. до 2019. потекле сада већ препознатљиве манифестације: Светосавски дани, Спортске игре, Хуманитарне акције, пројекат „Образовни круг", Прва школска библиотека у Француској, итд.

Обезбеђујемо донације и награђујемо ученике ћириличним књигама, маркетиншки смо активни и имамо јаку промоцију школе кроз електронске алате и социјалне мреже. Повезујемо се са осталим наставницима који остварују образовно-васпитни рад у иностранству, и негујемо сарадњу и професионалност.

Школа има интернет страницу Моја Србија - то сам ја већ пету годину и школску Фејсбук страницу Српски Париз.

Педагошка пракса и и досадашња истраживања указују на то да је све већи број ђака српског порекла који српски језик изучава као страни; најмање 20%, са тенденцијом раста у појединим групама и до 50%. Ове промене намећу и промене у методологији рада и уџбеницима, рецимо постојећи електронски уџбеници „Завода за уџбенике" намењени су учењу матерњег језика.

Отежавајуће околности у раду стварају и рестриктивне мерe француских просветних власти али и друге препреке у виду повременог недостатка наставних средстава и простора, Међутим, уз подршку Министарства просвете Републике Србије радимо на унапређењу квалитета рада и јачању сарадње са институцијама у Србији и ван ње.

Дакле, предузимамо све активности, на свим нивоима, да утичемо на подизање свести српског народа о значају очувања српског језика и писма", каже за РТС Блаженка Тривунчић, координатор допунске наставе у Француској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи