Онтарио: Изложба поводом 800 година аутокефалности СПЦ

Српски музеј културног наслеђа у Виндзору, Онтарио, постоји више од 32 године као самостална непрофитна организација која је основана са циљом да прикупља, чува, истражује и излаже разне експонате везане за српску историју и културу. Последњом изложбом, музеј је дао свој допринос обележавању великог јубилеја - 8 векова аутокефалности СПЦ.

 

За Србију на вези, говори један од оснивача Музеја и кустос ове изложбе, Јулка Влајић.

„Ми смо веома скроман музеј али се трудимо да кроз изложбе едукујемо нашу заједницу у Виндзору и околини. А када кажем "нашу заједницу", ја не говорим само о српском народу, него о свима који се интересују за нашу историју и културу и то се могло лако приметити на свечаном отварању наше садашње изложбе "Српска Православна Црква - 800 година аутокефалности", пошто велики део гостију нису били Срби. Имали смо свештеника других вероисповести, члана парламента Канаде као и особа различитих националности. Сви су нам увек добро дошли.

Гости те вечери су били одушевљени дивним посним послужењем, предавањем нашег свештеника Владимира Вранића а нарочито изложбом.Кад смо дошли до идеје да припремимо ову изложбу, били смо свесни да ће се овај јубилеј обележавати на разне начине, по целом свету, али смо такође били убеђени да неће многи обележити га на овај, да кажем, наш начин.

Кад уђете у музеј, прво приметите Светог Саву величине 2,64 метара и који је централна фигура изложбе. Ту су и макете Раванице и Виндзорске Грачанице у средини музеја. Изложба приказује хронологију хришћанства, хронологију архиепископа и патријарха, лозу Немањића и њихове задужбине, као и карту Србије са манастирима уз карту Косова и Метохије са обележеним свим нашим светињама. Завршавамо са храмом Светог Саве у Београду. Све је пажљиво бирано.

Жича, прво седиште српске архиепископије, се налази у позадини хронологије хришћанства а црква Богородице Љевишке, средњовековни српски споменик на Косову, која је нажалост заграђена жицом, налази се у позадини хронологије српских архиепископа и патријарха. То су све ситни детаљи али су веома битни.

Текстови су исто пажљиво написани да би се лако разумели. А да би посетиоци имали успомену о овом догађају, направили смо маркер за књиге, са једне стране је на српском језику а са друге на енглеском. Ово није нешто велико али је значајно јер народ такве ствари памти.

Позивамо све који долазе у посету, да се наврате у наш мали музеј, да би видели шта ми то радимо у иностранству. А ми се надамо још многим посетиоцима до краја јануара 2020. године кад се ова изложба затвара."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво