КУД "Табан", више од игре

Срби у Мађарској веома су поносни на културно-уметничко друштво "Табан" које већ четврт века, на подручју те земље, чува и негује српски фолклор.

Обележавању 25 година рада и постојања КУД-а „Табан" у присуствовало је више од 1000 људи, међу којима и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је дошао у тродневну посету Будимпешти, државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама у Влади Мађарске, Миклош Шолтес, председник Скупштине АП Војводине и председник странке Савеза војвођанских Мађара, Иштван Пастор, Заступник српске мањине у мађарском парламенту, Љубомир Алексов и други представници Самоуправе Срба у Мађарској. 

"Вечерас славимо 25. јубилеј КУД-а Табан у Будимпешти, која негује српски фолклор од 1994. године и јубиларни концерт држи у реномираном будимпештанском позоришту, и хвала Богу, сала ће бити пуна, тако да је ово велика ствар, не само за КУД Табан, већ и за српски фолклор, не само у Мађарској, него свуда у свету", каже Игор Душан Рус, потпредседник КУД-а Табан.

„Драган Симић, Душан Вуковић и ја смо били оснивачи, а прикључило се још њих дсеторо, касније и више људи, и тако смо почели. Знам да смо имали двадесет парова, сећам се, јер смо те прве године ишли на турнеју у Грчку", каже Стеван Семлер, оснивач КУД-а Табан.

„Много волим да играм, тако се најлепше опуштам и много ми значи", Мира Јакшић, члан КУД-а Табан.

„То ми је друга породица, друштво где се срећемо, где има шале, али и љутње", искрена је Сања Вуковић, члан КУД-а Табан.

На целовечерњем концерту, који је трајао више од три сата, љубитељи фолклора имали су прилику да уживају у врхунским изведбама дванаест кореографија. Приказане су игре и песме из Шумадије, Мачве, Лесковца, Ниша, Врања, Босилеграда, а публици се представила и женска пјевачка група КУД-а „Табан" песмама из Шумадије и Херцеговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво