Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Страдање Срба у НДХ: тужна сећања, тужнији заборав.

На Велебиту је 15. јуна, у организацији Удружења "Јадовно 1941.", код Шаранове јаме (једна од једанаест до сада пронађених), десети пут за редом служен је парастос за страдале у комплексу логора смрти Госпић-Паг-Јадовно, током Другог светског рата у пролеће и лето 1941. године.

За 132 дана колико је постојао убијено је 40.123 људи, жена и деце. Као фабрике смрти, ницали су један за другим, и до краја рата, а ни дан данас не зна се број убијених, ни у логорима, ни ван њих, јер читава НДХ била је стратиште за Србе, Јевреје, Роме, антифашисте. Смемо ли да заборавимо, чему да се надамо ако то дозволимо? О томе разговарамо са председником Удружења "Јадовно" из Београда Вељком Ђиновићем.

Рат деведесетих и акција "Олуја" довели су до новог страдања и прогона стотине хиљада Срба из Хрватске. Одлазећи, за собом су оставили неизбрисив траг битисања српског народа на тим просторима о чему сведоче манастрири Крупа, Крка, Гомирје, Драговић, и многе друге светиње и споменици наше духовности. Они малобројни који су остали, или се вратили, не заборављају ко су. Свечана академија у Белом Манастиру, само је једна у низу којом се обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Догађај су пратиле колеге из Тв продукције ЗВО Вуковар.

Срби у Словенији су се ујединили и окупили под једном организацијом. Наш гост биће први председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић.

Председник Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик недавно је боравио у Мађарској. Поред сусрета са премијером Виктором Орбаном, боравак је искористио и за састанак са представницима српске заједнице у овој суседној земљи, али и посету установама културе и духовности Срба са тих простора. Посету председника Додика пратила је уредница РТВ Варош из Будимпеште Диана Ђурић Кондић, која нам је за ову прилику припремила и причу са свечаног концерта поводом 25 година КУД-а "Табан" из Будимпеште.

Уреднице Милена Вујовић и Нада Вукелић

Редитељ Драгица Гачић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво