Јубилеј хуманитарне организације "Лајфлајн" у Чикагу

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић били су специјални гости на тродневној прослави 25 година рада хуманитарне организације "Лајфлајн" у Чикагу, која ради под патронатом принцезе Катарине.

После посете школи Оскар Мајер, одржан је банкет и програм у друштвеној сали цркве Свети Арханђел Михаило у Ленсингу, у Илиноју, где је домаћин био протојереј ставрофор Милош Весин са бројним члановима ове, а и других парохија из јужног Чикага и северне Индијане. Међу чланицама Лајфлајна биле су Мелани Сивер, Соња Огризовић и Јелена Стевановић-Јововић.

"Ми смо се упознали 1993. године кад су принц и принцеза дошли у Чикаго, када сам добила један позив из Детроита. Питали су ме да ли могу да направим један пријем за њих", рекла је Надежда Ракић, један од оснивача организације.

Перо Станојчић је председник црквеношколске општине Свети Симеон Мироточиви у јужном Чикагу.

''Хвала њима за све оно што раде за нашу децу где је то потребно. А зато смо и ми сви овде, да би помогли и нашу децу, а и њима доказали да ми мислимо на нашу отаџбину и на децу која требају помоћ", рекао је Станојчић.

Најсвечанији моменат био је банкет у Union League Club-u у центру Чикага, једном од најелитнијих у граду. Присуствовао је значајан број поштовалаца Лајфлајна, као и породице Карађорђевић.

''Има овде разних људи из Питсбурга, из Тексаса, из Канаде, из Европе, из Лондона, Грчке. Као председник, ослоњена сам на велика рамена, а та велика рамена су људи који су дошли пре мене, који су много давали од себе, учествовали, имали велико срце да помогну деци, старијим људима, болницама", рекла је председница Лајфлајна Чикаго др Милена Татић Бајић.

''Обележавамо 25 година, то је велики јубилеј за Лајфлајн. Лајфлајн је радио врло добро за наш народ. Ја сам врло поносан на оно што ради моја супруга и људи који раде за Лајфлајн. Они су помогли многим људима у нашој земљи, болницама...много ствари. То је велики, велики програм", рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић.

''Сви су спремни да помогну и имају пуно ентузијазма. Ја осећам да мој супруг и ја нисмо сами. Има људи који, поред нас, разумеју како је важно помоћи и они знају да је наш рад тежак, али треба да постоји", рекла је принцеза Катарина.

Све је почело извођењем америчке и српске химне. Госте је поздравио протојереј ставрофор Ђуро Крошњар из цркве Свети Василије Острошки у Лејк Форесту а програм је водио Том Негован из ТВ станице WGN.

Хором је дириговала гошћа из Новог Сада, Тамара Петијевић.

'''Ја сам четврти пут у Чикагу и то ми је велика част. Овај пут сам овде због мастер класа из дириговања који држим са чувеним професором Петером Јарвиковим, Русом, где ће бити мноштво учесника и диригената", рекла је Тамара Петијевић.

Принц и принцеза Александар и Катарина Карађорђевић сликали су се са великим бројем људи на прослави 25 година рада Лајфлајна, а сви имају жељу да и наредних 25 година буду успешне за ову организацију.

Међу званицама био је конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић и млади предузетник Данијел Мићић, власник компаније Medical Shipment, који је изразио жељу да помогне да модерна медицинска опрема стигне из САД у Србију преко Лајфлајна.

За принца Александра посебно је била емотивна и посета старој цркви Васкрсења Христовог на Палмер Скверу у Чикагу, где је престолонаследник одмах по уласку у друштвену салу приметио и слику свог оца, деде, прадеде, претке на које је веома поносан.

Домаћини на Палмер Скверу били су отац Срђан Веселиновић, председник Црквеношколске општине Славиша Степановић, као и други истакнути чланови парохије, Милорад Мајк Софреновић, Никола Крчадинац и остали.

"Ја сам био овде у Чикагу пре много година, 1959, у школи, у Индијани,'' додаје принц.

Посета принца и принцезе значила је пуно за чланове парохије цркве Старог Васкрсења Христовог на Палмер Скверу у Чикагу, где већ спремају свој други годишњи фестивал, који је заказан за седми септембар 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво