Отац Мијаиловић: Посејали смо здраво семе и добро је родило

Оснивач парохије и иницијатор изградње храма Свети Стефан Дечански у Гетеборгу, у Шведској, је протојереј ставрофор Драган Мијаиловић. Оца Драгана српска заједница веома поштује, јер је, стрпљиво и са вером, од њиховог храма направио духовни и културни центар Срба у Скандинавији који служи на понос свим Србима, али и свима онима који живе на тим просторима и радо га посећују.

Крајем маја 2019. године, парохијани храма Свети Стефан Дечански у Гетеборгу славе 40 година парохије и 10 година велелепног храма, у који данас, поред Срба, долазе и Руси, Украјинци, Белоруси и њихови пријатељи Швеђани.

„4о година је једна секунда у времену и простору. Да би њива донела род, мора да се обрађује, да се окопа, подриља, припреми, посеје семе, па се онда чека род роди. Пре 40 година било је јако тешко време, време комунизма, сваки човек који је посећивао цркву, био је потенцијални непријатељ система, тако га је систем доживљао, а људи су се плашили...та времена су, хвала Богу, остала иза нас.

Нама је храм увек пун, а 70 посто оних који редовно присуствују богослужењу и они који држе веру у правом смислу те речи, су млађи људи, између 25 и 35 година.

Њихова деца расту од малих ногу у храму. Ово и јесте духовни и културни центар српског народа у Гетеборгу. Има пуно активности у храму, а надамо се да ће завршити у приземљу и биоскоп и спортску салу за омладину, па ће тако бити заокружено у свој својој пуноћи.

Отац Драган Михаиловић сарађује са другим старешинама цркава, а од Руске православне цркве и патријарха Кирила је добио орден.

„Искрено, значи мојој људској сујети много. Значи да се до Руске патријаршије чуло о овом добром народу наше црквене општине. То је Орден Данила Московског Трећег реда, којим ме је Његова Светост патријарх Кирил и Синод Руске цркве удостојио да га носим. И са поносом га носим.

Када човек оде у туђи свет, у дијаспору, и не дај Боже, изгуби своју веру, свој језик, своју традицију и обичаје, то је остала само олупина од човека. Идентитет треба са љубављу чувати и истовремено, одговорно се односити према својој души.

Хвала вам на десетогодишњој сарадњи, што сте нас верно пратили и што се са РТС-ом осећамо као своји са својима. Са вама, кроз емисију, се прошетам тамо где нисам стигао, час по Америци, час по Европи, Канади, ближи смо кроз ваш изванредни програм за дијаспору", рекао је за РТС протојереј ставрофор Драган Мијаиловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво