Храм Стефан Дечански понос парохијана у Гетеборгу

Екипа Програма за дијаспору боравила је недавно у Шведској, у Гетеборгу, где је 25. маја обележено 40 година парохије и 10 година постојања српског храма Свети Стефан Дечански. Велики број Руса, Украјинаца, Белоруса, Румуна и њихових пријатеља Швеђана, окупио се на овој свечаности, делећи радост окупљања и дружења. Протојереј ставрофор Драган Мијаиловић, прота Драган, је основао парохију пре 40 година и на његову иницијативу је настао овај храм, сада највећи у Скандинавији.

За ових 10 година колико је трајало претварање протестантског храма у српски, екипа Магазина Србија на вези испратила је све значајне моменте, од освећења цркве, постављања крста, звоника и осликавања, односно фрескописа.

„Увек сам са нашим верницима, ма где били. Прво су се парохије оснивале, па онда, са стрпљењем и временом, долазило је до тога да имамо више храмова данас у Скандинавији. Овај храм је за понос наше Православне цркве, понос ове заједнице и понос у целом православном свету. Отац Драган Михаиловић је имао стрпљења и веру, да ће доћи до свог храма. Многе парохије које су после његаосноване, дошле су пре до својих храмова него отац Драган, па су му говорили да он нема свој храм већ се моли у туђим. Зато је, када су дошли свештеници из Велике Британије у посету, отац Драган сео на бицикл, провозао се да покаже како има је велики храм", каже епископ британско-скандинавски Доситеј.

„После оца Драгана није лако наставити, јер је он дошао као први парохијски свештеник са 26 година, а то је било 1979. године, значи пре 40 година. Преко телефонског именика је долазио до наших људи, позивао их и говорио им да дођу у цркву, а у почетку у изнајмљену учионицу. Долазио је он и код њих, и после 40 година, мукотрпним радом, ово је постала озбиљна парохија. Овде су добродошли сви православни народи, и Руси и Украјинци, Грузијсци, православни Швеђани", каже протојереј-ставрофор Немања Мијаиловић, старешина храма Свети Стефан Дечански у Гетеборогу.

„Ово је земља са много различитих култура, узевши и наш народ који долази из бивших југословенских република, али смо сви окупљени под једним кровом, небеским, и то у овом храму, месту окупљања свих православаца", каже отац Душан Опарница.

„Веома сам задовољан, али да није било проте Драгана, не би било ни овога данас. Са њим су и отац Немања и отац Душан који су дивни, перспективни, надам се да ћемо и даље бити добар тим. Захвални смо нашим парохијанима и ктиторима јер смо успели да за кратко време отплатимо сав дуг који смо имали", каже члан Црквеног одбора Миодраг Јовановић.

Драгослава Ђуричића срели смо и пре десет година на истом месту.

„Тачно тако, црква је допринела да се окупља све више нашег народа, а има и пуно омладине. Отац Драган је направио велики посао, у који смо у почетку сумњали. Доста се активности спороводи ту, покушава да споји младе и старије. Мислим да има доста успеха, млади се враћају својој вери, тако да је овај храм пуно допринео нашој заједници", каже Ђуричић.

Ален је први који је крштен у том храму.

„Имао сам ту част и с поносом могу да кажем да је ово постао велики духовни центар, храм где се окупљају сви православни хришћани и ово је црква где се обавља највећи број крштења у целој Шведској. Поносан сам на целу заједницу у којој преовладава братска љубав и где не правимо разлику између нас", каже Ален Кнежевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво