Освећена црква Света Петка у Нешвилу

Освећење нове српске православне цркве Света Петка у Нешвилу, у америчкој савезној држави Тенеси, обавио је владика средњезападноамерички новограчанички Лонгин, са свештеницима из Индијане, Илиноја, Мичигена и са Флориде.

"Заиста ово је диван пример слоге, јединства, љубави, а изнад свега велике вере, вере која чини чуда. Пре десетак, петнаест година нисмо имали овде своје место за богослужење. Нисмо имали свештеника, него су с времена на време долазили, а ево сада, хвала Богу, друга слика", поручио је Владика Лонгин.

 

Владика је такође доделио ордене и грамате истакнутим члановима парохије.

Ово је посебно срећан моменат за овдашњег свештеника, оца Александра Вујковића, који је унапређен у чин протонамесника.

"Могу да кажем да је 95 посто црква изграђена. Дограђена је купола и звоник, дали смо православни изглед овој цркви тако да је ово заиста једна лепа мала црквица, наша богомоља овде у Нешвилу. Наш народ је веома срећан јер смо ми ово сањали годинама, да овако нешто имамо што кажу "делић неба на земљи", делић Србије у туђини, Ово је заиста велики догађај историјски за све нас", поручује отац Александар Вујковић.

Има ли Срба у Нешвилу, питање је за Наташу Павловић, чланицу парохије.

"Има, али не толико као што има у Чикагу и на другим местима, али имамо довољно да напунимо цркву", каже Наташа.

"Пуно ми је срце данас, с обзиром на то да смо радили за овај дан 16 пуних година. Трећег маја 2003. ми смо званично добили благослов од метрополита Христофора и тада смо почели са активним радом", каже Пајо Јеросимић, један од иницијатора градње цркве.

Раније је у овој цркви често служио и отац Серафим Балтић из манастира Нова Грачаница код Чикага.

И међу гостима на освећењу, као и на свечаном банкету, био је велики број људи из других делова Америке, па и из цркве Свети Василије Острошки у чикашком насељу Лејк Форест.

"Величанствено је. Нисам никад присуствовала оваквом догађају, оваквој свечаности, и јако су лепи утисци, све је супер организовано. Црква је прелепа, каже Вукица Крчадинац из Чикага.

Иначе, црква је на само пар минута од центра Нешвила који доживљава велики процват ових година и популаран је као место за живот и за туристе. Годишње их има чак 15 милиона. Само ове године биће отворено око 20 нових хотела у центру Нешвила. Међу гостима био је и амерички глумац Џонатан Џексон, добитник пет награда Еми.

Нешвил је већ годинама познат као центар америчке кантри музике. Али, сада ће захваљујући цркви Света Петка, бити познат и по томе што има и своју прву српску православну цркву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво