Србија на вези - регион, РТС Свет, 23.30

И вечерас говоримо о најзначајнијим дешавањима у нама суседним земљама, пре свега о Србима у региону, њиховим проблемима, жељи да сачувају свој идентитет, како да не забораве прошлост, идентитет и културу, али и о њиховој свакодневној борби за опстанак, за свој данашњи статус и животне интересе.

Међу најважнијим догађајима у региону свакако је комеморација у Доњој Градини, код Козарске Дубице, у Републици Српској, помен на дан када је група преосталих логораша, 22. априла 1945., покушала пробој логора Јасеновац. Од њих преосталих 1073 само је 106 преживело тај пробој. О томе и другим трагичним дешавањима из Другог светског рата у емисији говори председник Удружења „Крајишки привредник" Мирко Радаковић, издавач књиге „Деца у логорима НДХ".

Везано за српска страдања у Другом светском рату у првом делу емисије говори и гошћа др Љиљана Никшић, амбасадорка и координаторка српско-јеврејске сарадње. Од ње ћемо поред осталог сазнати колико водимо рачуна о нашој прошлости, какав нам је однос према нашим страдањима, колико смо о склони забораву и праштању које често подразумева и заборав, као и какава нам је уопште култура сећања.

Из садржаја другог дела емисије издвојили бисмо две приче. Прва је извештај са прошлонедељне трибине у Медија центру у Београду на тему „Зашто Српска неће у НАТО", у организацији Представништва Републике Српске у Београду, а друга прича је из Хрватске, од колега новинара из Независне ТВ Продукције Вуковар, а односи се на то како се српска заједница у тој нама суседној земљи припрема за изборе за ЕП и ко су јој кандидати.

Реприза емисије у 02.30 сати.

Уредник Мирослав Карлица

Редитељ Маја Мандић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво