Снима се филм о Јасеновцу, Кустурица режира

Све је извесније да ће ускоро почети снимање филма о логору Јасеновац у режији истакнутог редитеља Емира Кустурице. Овај значајан пројекат најављен је прошле недеље на конференцији за медије у Министарству културе и информисања Владе Републике Србије.

Злочини геноцида у НДХ који не смеју да буду заборављени, а један од начина против заборава јесте филмска уметност. Да ли је дошло време да се сними филм о Јасеновцу? Министар културе и информисања Владан Вукосављевић сматра да страдање српског народа и геноцид над њим није довољно обрађен у нашој уметности, а и да до сада готово ниједан филм није снимљен о томе.

„Наша кинематографија није имала јак рефлекс за те догађаје. Један филм је био Вељка Булајића, са неким идеологијама, а други Лордана Зафрановића, који у ширем смислу покрива ту трагедију, али филм Антонијевића, који ће брзо почети да се снима, и овај велики план и намера коју смо објавили са господином Емиром Кустурицом, то су значи два велика пројекта у наредне 2, 3 године, за које мислим да су први велики кораци у наредном периоду где српска култура, не само у области филмског стваралаштва, него и у књижевности и другим областима, треба да се додатно позабави културом сећања. Не да се искључиво посвети томе, јер би то био ретроградни процес, него ми морамо да непрестано негујемо културу сећања на трагичне догађаје", рекао је министар Вукосављевић.

Потврђујући да је пристао да уз помоћ Министарства културе Србије снима филм о логору Јасеновац, Кустурица истиче да до саме одлуке о почетку реализације овог великог пројекта треба обавити многе припреме.

„Мој главни мотив је оживљавање митологије, по којој, бројкама речено, српски народ има 90000 жртава које су побили Немци у отвореним сукобима, борбама између партизана и Немаца и четника и Немаца, једни с другима...А страдали смо по свим проценама озбиљних људи, 800 000, и то од усташа. Тој идеји помирења, која код нас увек траје, занимљива је тема. Код нас увек траје помирење и увек ми ћутимо и пристанемо великодушно да не говоримо о оном што нас боли и што је једна од наболнијих тачака у историји тог народа, како је рекао Матија Бећковић, „остатка закланога", рекао је Кустурица.

На питање да ли ће у реализацију филма да буде укључен и познати израелски историчар Гидеон Грајф, Кустурица одговара да би он свакако могао да буде драгоцен сарадник.

„Ја ћу учинити све да га привучем, да буде саветник оног дела који се тиче чињеница, а не у оном делу где ја већ имам јаку слику тог логора који затварају партизани, покупе све папире, изнесу и учине да тог логора није ни било", каже Кустурица.

Уколико све буде текло према жељеном плану, снимање филма, како је најављено, требало би да почне 2020. године, а реализација читавог пројекта окончана 2021. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво