Филигранска раскршћа

Етнографски музеј у оквиру програма очувања нематеријалног културног наслеђа Србије, а посебно ретког старог уметничког заната као што је филигран, на изложби у Манаковој кући представио је Горана Ристовића Покимицу, уметника, мајстора филиграна. На изложби "Раскршће" представљени су филигрански крстови, два чирака и два јеванђеља, од којих је већина освештана у манастирима чије су и власништво, а престони крст из манастира Бањска проглашен је за културно добро.

"Зеница ока мога гнездо је лепоте твоје", речи су песника Хафиза, урезане на фресци у призренској цркви Богородице Љевишке.

Одраз лепоте могао се наслутити и у зеницама посетилаца загледаних у изложена јеванђеља, чираке, напрсне, ручне и престоне крстове, израђене у најфинијој техници старих призренских мајстора филиграна.

Потпуни посвећеник који у сваки, и најмањи комадић ових уметничких дела утка и делић своје душе, Горан Ристовић Покимица најпре је руководио међународном фирмом и преводио са арапског и турског.

"Једноставно, без неког посебног повода, осетио сам потребу да учиним нешто у том смеру, нешто сасвим другачије од мог дотадашњег живота. У том тренутку ја тај призив нисам знао да протумачим. А сада ми је разлог мало јаснији. Том призиву, који је био необјашњиво јак сам се предао. У недостатку формалног образовања и недостатку праве литературе, покушао сам на све могуће начине да сазнам све тајне везане за филигран, тако да је тај рад на сопственој едукацији трајао добрих десетак година., да би се дошло до неког нивоа", каже Покимица.

Горан Ристовић Покимица уврштен је у Монографију италијанског Музеја филиграна међу десет најбољих на планети, а недавно га је и Московска патријаршија одликовала за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству.

Сви предмети су уникатни, ручно рађени, а нека од ових ремек-дела српске филигранске уметности налазе се у најзначајнијим православним храмовима широм света. Осим шест сребрних филигранских кандила, Ристовићу је поверена и честица часног крста, да је угради у престони крст у Цркви Христовог рођења у Витлејему. Покимица је углавном самоук, али спреман да своја знања подели.

"Планирамо да ове године отворимо у Краљеву летњу школу, можда у Студеници, где ћемо покушати да кроз тромесечни курс озбиљније обучимо групу од десетак ђака, да после тога могу радити као самостални, формирани уметници и стварати сопствена дела", каже уметник.

Изложбу Горана Ристовића Покимице приредила је Милена Ђурица, свечано отворила Данијела Ванушић, помоћница министра Културе за заштиту културног наслеђа, а за посетиоце је отворена до 15. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво