Чикаго: За камп добрих вибрација прикупљена средства

Донаторски ручак за летњи камп у манастиру Нова Грачаница, крај Чикага, организовало је епархијско Коло српских сестара. На ручку су прикупљена средства за рад кампа, кроз који сваког лета прође неколико стотина учесника.

Чланице Кола српских сестара из низа српских православниг цркава у Средњем Западу САД-а, окупили су се у сали манастира Грачаница на традиционалном донаторском ручку. И ове године, очекује се учешће више стотина ђака, а камп почиње 23. јуна.

„Увек је лепо кад Коло српских сестара нешто приређује. Ово је традиционални ручак где се прикупи нека донација за летњи камп за нашу децу и омладину. Скоро све наше парохије које немају других обавеза, окупљају се суботом, иако не могу сви да дођу, добар је одзив...Коло српских сестара и наша Мира Анђелковић заиста самопожртвовано раде, имају велико срце и помажу нашу омладину", каже владика средњезападноамерички новограчанички Лонгин.

„Ове године циљ нам је да променимо кревете. Ми имамо 10 соба, свака соба по 14 кревета и ово је мање више донација за те кревете", каже мира Анђелковић, председница епархијског Кола српских сестара.

„За сада је је добро посећено, што је добар знак, јер деца треба да имају места за боравак преко лета и да буду повезани са својим пореклом, културом и обичајима", каже Вјера Бјелопетровић.

„Много значи нашој деци, ту се повезују, склапају животна пријатељства и деца се радују да дођу из године у годину", каже гошћа Марина Николић.

Сваке године камп је пун, а интересовање је увек велико. Деца науче пуно тога о вери, разговарају о актуелним темама, али се и друже и проведу један дан у забавном парку.

„Био сам 11 пута у кампу, а српски сам научио са бабом и дедом", каже Лазо Кнежић, дугогодишњи учесник кампа.

"Камп је почео 1946. године, и до сада је ушло у гене дијаспоре овде. Сви знају да је ово важно, а види се и по одзиву", каже отац Серафим Балтић, игуман манастира Нова Грачаница.

У културно-уметничком делу програма наступио је овдашњи фолклорни ансамбл Грачаница.

Овогодишњи донаторски ручак за камп Нова Грачаница привукао је чланице Кола српских сестара из више америчких савезних држава - Илиноја, Индијане, Висконсина, Мисурија и Мичигена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво