Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И овог понедељка упознаћемо вас са најзначајнијим дешавањима у суседним земљама, пре свега са оним збивањима која се тичу положаја, проблема и интереса српске заједнице у њима. Реприза емисије уторак 16.04. у 13.00. Будите са "Србијом на вези".

Међу најважнијим догађајима прошле недеље у региону свакако је обележавање 74. годишњице пробоја логораша из хрватског усташког логора Јасеновац из времена Другог светског рата.

Како је церемонија протекла код спомен-обележја у Јасеновцу, у Хрватској, а како са друге стране Саве, у Доњој Градини, у Републици Српској, видећемо из извештаја који су нам послале колеге из Радио телевизије Републике Српске.

На прошлонедељној конференцији за медије у Министарству за културу и информисање најављено је снимање дуго најављиваног филма о српском страдању у логору Јасеновац. О пројекту за нашу емисију говоре министар Владан Вукосављевић и редитељ Емир Кустурица.

У емисији ћемо чути и шта је о најављеном филму о Јасеновцу и својој сарадњи са редитељем Емиром Кустурицом, за емисију рекао израелски историчар Гидеон Грајф, иначе аутор романа по коме је снимљен познати холивудски филм, добитник оскара - „Шаулов син".

У емисији ће гостовати историчар др Милан Гулић, коаутор монографије "Кордун од војне границе до Републике Српске Крајине 1881-1995".

Из садржаја емисије издвојићемо и прилог Диане Кондић Ђурић са изложбе у Будимпешти, о великом српском песнику Душку Радовићу, 35 година од његове смрти, као и прилог Николе Лакића о прошлонедељном изгласавању Дана Светог Саве за државни празник у суседној Румунији.

Уредници емисије су Милена Вујовић и Мирослав Карлица.

Редитељ Маја Мандић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво