Дирљив сусрет са Београдом

Ученици Српске православне гимназије "Катарина Кантакузина Бранковић" из Загреба боравили су недавно у Београду.

Ученици Српске православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић из Загреба у својој посети Београду, након Министарства спољних послова, посетили су, у оквиру тродневног програма, и Храм Светог Саве.

"Свакако да смо радосни што смо имали прилику да посетимо Београд. Наша гимназија у Загребу ради већ 14 година. Уз редован програм, који морамо да учимо, ми имамо дозволу да један део наставних сати посвећујемо националној историји, националној географији, музичкој и ликовној уметности, имамо православну веронауку, имамо српски језик. Трудимо се да негујемо наш национални и верски идентитет.

У нашој школи негујемо ћирилицу, али је нигде у Загребу не могу сусретати ни користити. Наша школа од почетка негује мултикултурализам. Ми желимо да реафирмишемо колико је то могуће нашу заједницу и у Загребу и у Републици Хрватској", каже отац Слободан Лалић, директор Српске опште православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић.

"Упознајемо се са матицом, са нашим прапочетком, исконском постојбином. Приближавајући се Београду, утисак је растао на позитиван начин, узбуђење шта ћемо све видети и обићи...Били смо у Министарству спољних послова, примио нас је министар Ивица Дачић, а била је ту и потомкиња Михајла Пупина, тако да је било несвакидашње искуство...", каже ученик 3. разреда Александар Мадић.

"Мислим да сви наши пријатељи који нису упућени у православну веру и догађања у Србији, да би је требали посетити...", каже Милана Жигић, ученица 4. разреда.

Ученици српске гимназије у Загребу посетили су и Калемегдан, Народни музеј, Саборну цркву, Конак кнегиње Љубице, Скупштину Србије, Народно позориште, чиме су напунили душу и срце и неоспорно ојачали везе са матицом, али и свој српски корен.

број коментара 0 Пошаљи коментар