Генеза односа Србије и Русије кроз векове

Књига Митра Радоњића "Помоћ Руса и Русије Србима и Србији" промовисана је у Руском центру за науку и културу, а објављена је и у Русији.

Неверодостојно гледиште антируских лобиста да у преломним историјским тренуцима Русија није увек пружала руку Србији, подстакла је Митра Радоњића да у својој књизи представи генезу односа Србије и Русије кроз векове, у тежњи да допринесе разбијању тих предрасуда, дилема и историјских неистина.

„Први српски устанак су помогли Руси и трајао је док су нас они помагали. 1812. у мају месецу Кутузов је потписао Букурештански мир и у тачки 8 је издејствовао аутономију за Србе у оквиру Турске, јер је већ у јуну месецу Наполеон објавио рат Русији, 22. јуна 1812. Дакле, месец дана пред напад Наполеона он је обезбедио за Србе аутономију", каже Радоњић.

На промоцији у Руском дому у Београду сазнајемо да је у двојезичној књизи на 110 страна, на којој је рађено три године, коришћено 90 историјских извора, које обилују чињеницама, а односе се на помоћ Русије и у оба светска рата.

„Кад је српска војска дошла на обалу мора, у Албанију, такозвани савезници нису хтели да прихвате српску војску, док цар Николај, који је практично због Срба изгубио царство, није ултиматумом тражио од савезника да прихвате српску војску...то је и урађено од буцдућих савезника, Италијана и Француза", каже Радоњић.

Анализирајући период Другог светског рата, Радоњић подсећа да је Црвена армија са 404 хиљаде војника дошла из Бугарске преко Ниша, Алексинца, Београда и Новог Сада.

„Захваљујући руском искуству и техници ослобођен је Београд и цела Војводина, с тим што су код Батине прешли у Барању и наставили ка Бечу и правили ту „потковицу" и заузели познате територије", каже Радоњић.

Према подацима из анкете атлантских лобиста, наглашава Радоњић, 75 % одсто Срба је за односе и за савез са Русима и Русијом.

Не треба никада заборавлти да управо захваљујући руском вету, ми - Срби нисмо проглашени за геноцидан народ, напомиње Радоњић, и то од стране оних који су, током историје извршили геноцид, и закључује, да када се и догодило у историји да је руска држава била онемогућена да нам помогне, помогао нам је увек руски народ.

Помоћ Руске федерације данас има свој велики одраз у неоспорној и безусловној политичкој подршци Републици Србији, а посебно, у актуелним дешавањима, Републици Српској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво