Очување српског идентитета и националног јединства најважнији задатак

У Београду је одржана 8. Конференција српских националних организација из земаља региона. Како наводе најављени учесници, један од циљева овог скупа је "приврженост поштовању начела правде, правичности и родољубља ради утемељења принципа саборности у српском друштву".

Осма конференција српских националних организација из земаља региона окупила је у Београду представнике из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Српске, Македоније, Албаније и Црне Горе, уз присуство представника министарства спољних послова Србије и Народне скупштине Србије. На конференцији је једногласно усвојена Стратегија очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, а разговарано је и о положају српског народа у домицилним државама.

„То је један велики искорак, који до сада није забележен у односу матичне и земаља региона. То је иницијатива организација из земаља региона, и то кровних организација, које су признате и у тим домицилним државама, да се Срби организују на начин да очувају свој идентитет у тим земљама региона у којима они живе", рекао је Момчило Вуксановић, председник Управног одбора Конференције.

„Сваки пут кад се састанемо, једна од првих реченица је да молимо и тражимо да се успостави она организација у Влади или уз Владу Србије, која је задужена за Србе у региону и са којом ми Срби из региона можемо да комуницирамо", рекао је Љубомир Алексов, председник Скупштине Конференције.

„Ми смо ево успели да у току ових осам заседања, од Будимпеште до Београда, озваничимо и дамо један правни оквир окупљања, тако да су све репрезентативне организације из региона део овог заједничког пројекта", рекао је Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Осим Мађарске и Румуније, где су Срби као национална мањина у знатно бољем положају, као и у Републици Српској, где имају своју државу, Срби у осталим земљама у окружењу, налазе се у веома сложеном и тешком положају.

„Срби у Македонији, за разлику од других заједница, немају право на изборни предмет. Срби у Македонији имају само право да у малим, руралним срединама где се направи неки број, имају какву такву школу српског језика. Истина је да је то само у Старом Нагоричану. У Кучевишту и Табановцу су сведене на једног или два ученика, што значи да немамо српски језик, немамо новине, часописе, телевизију", рекла је Гордана Јовић Стојковска, председница Националног савета Срба у Македонији.

„У овом тренутку, можемо рећи да се догађају процеси који би могли да доведу до реорганизација тих организација и стварања препотребног јединства у садржајном и организационом погледу", истакао је Никола Тодоровић, секретар Националног савета Срба Словеније.

Према речима председника Савеза Срба из региона и председника скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Миодрага Линте, Србија би требало да питање, готово два милиона Срба у осам држава региона, постави себи као један од најприоритетнијих државних и националних питања.

„То практично значи да би требало основати једну посебну самосталну државну институцију. Ја сам више пута говорио у јавности да би требало основати Министарство за Србе у региону, где би радили озбиљни, одговорни, стручни људи", рекао је Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

У оквиру донесене Стратегије очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, конференција је усвојила и предлог да се у 2019. са најзначајнијим институцијама, Матицом српском из Новог Сада и Српском књижевном задругом из Београда ради на реализацији пројекта Јединствени српски буквар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво