Пети позоришни фестивал националних мањина у Будимпешти

Српско позориште у Мађарској има традицију дугу два века. Недавно је у организацији ове угледне установе културе одржан пети Фестивал позоришта националних мањина, уз стручну помоћ народносних театара из Мађарске.

Фестивал је свечано отворен 26. марта, уочи Светског дана позоришта речима кубанског режисера Карлоса Сердрана које је прочитао директор Српског позоришта у Мађарској, драмски уметник Милан Рус.

На свечаном отварању присутнима су се обратили и представници мађарске Владе.

„Мислимо да је много важно да нације са којима заједно живимо у читавој регији, имају значајну културу, у овом случају позориште, али и језик, плес, разна књижевна ремек дела. Ако ово можемо да сачувамо, онда је вредело труда", рекао је Миклош Шолтес, државни секретар за везе са црквама и мањинским заједницама у Влади Мађарске.

Присутнима су се такође обратили и Ласло Шимон, потпредседник Одбора за културу мађарског Парламента, Атила Вињацки, директор Националног театра у Будимпешти, као и Љубомир Алексов, представник српске заједнице у мађарском Парламенту.

„Ја мислим да је цела прича веома важна јер је ово једна од заједничких културних манифестација мањина које живе на територији Мађарске. Позориште је она уметност где се најбоље и на најлепши начин могу показати оне културне традиције које поседује један народ, а ми имамо и мисију да све ово пренесемо и народу са којим заједно живимо у Мађарској", рекао је Алексов.

На овом фестивалу који је трајао од 25. до 30. марта Српско позориште у Мађарској, представило се најновијом обрадом њиховог старог комада Авала експрес, који је недавно, са великим успехом, изведен у више градова Србије.

„Овде, у Будимпешти, на Фестивалу, имамо ново читање ове представе, пошто је премијера била пре 20 и нешто година. Ми смо од тог материјала направили једну позоришну представу од концерта, а публика је добро примила и прихватила. Било је 180 гледалаца, а на крају нас је дочекао велики аплауз, а ја се захваљујем нашој публици што је дошла у толиком броју. Присутни смо, мањине и ми, Срби, овде у Мађарској, у позоришном свету", рекао је Милан Рус.

Љубитељи ове врсте уметности могли су да погледају 18 представа у извођењу народносних позоришта, на мађарском, али и на језицима националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво