Родна кућа Бранка Ћопића још чека обнову

Прошло је 35 година од смрти чувеног српског и југословенског књижевника Бранка Ћопића, а његова кућа у родним Хашанима још није обновљена. Шта је разлог, истраживале су колеге из Радио-телевизије Републике Српске.

У Хашанима код Крупе на Уни, у једном малом пограничном селу, пре 104 године рођен је славни књижевник Бранко Ћопић. Пре 35 година, много даље, у Београду, трагично је окончао живот скоком с моста.

У својим делима овековечио је своје село и јунаке који су из њега потекли. Ћопићевим стазама данас пешаче неки нови јунаци.

У Хашанима, некад бројну школу, данас похађа свега 8 ђака. Славног Бранка у његовом селу сећају се многи. Памте га као шаљивџију и најједноставнијег међу великанима.

„Ми као деца, кад смо ишли у школу, дружили смо се са њим, долазио је у школу сваке године...", сећа се Ранко Стоисављевић, председник Савјета МЗ Хашани.

„Пријатељи су знали његове последње бриге, да неће имати за кирију, за хлеб...да ће му запалити кућу и отерати га на робију, а био је последњи који је имао разлога да брине о себи", каже песник Матија Бећковић.

У Хашанима је пре 4 године, захваљујући средствима из Кабинета тадашњег председника Српске, Милорада Додика, обновљена деда Тришина воденица. Међутим, родна кућа Бранка Ћопића још увек није. Од реплике Ћопићеве куће изграђен је само подрум. У Оппштини Крупа на Уни тврде да сами не могу финансирати радове.

„Ми нисмо у прилици да обезбедимо новац, али ако радови стану, нећемо оставити тако незавршено, недоречено...тражићу помоћ од Владе и од свих министарстава који су релевантни да нам помогну"; каже Младен Кљајић, начелник Општине Крупа на Уни.

„Да се на лицу места уверимо у каквом је стању родна кућа Бранка Ћопића, и да видимо на који начин ћемо даље ту кућу опремити на начин на који то овај велики писац заслужује", каже Тања Ђоковић, помоћница министра просвете и културе Републике Српске.

Процењује се да би за завршетак обнове родне куће Бранка Ћопића било довољно око 80000 марака.

број коментара 0 Пошаљи коментар