Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

20 година после НАТО бомбардовања- шта ћемо са истином после свега? Где је правда? Репризни термин у уторак, 26. марта, у 13.00.

За 20 година колико је прошло од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, сви разлози који су навођени као оправдање за тај чин су раскринкани.

Као непосредни и можда најважнији узет је злочин у Рачку (јануар, 1999. године). Изјаву шефа косовске верификационе мисије ОЕБС Вилијема Вокера да је српска полиција уз подршку Војске Југославије, извршила масакр над недужним албанским цивилима, у потпуности је побила судија Даница Маринковић уз обиље чињеница да су жртве били припадници такозване ОВК. Захваљујући њеним истраживањима и касније сведочењима, Рачак је скинут са оптужнице и ни један Србин није осуђен за то.

Свој рад судија Даница Маринковић је преточила у књигу "Судија у рату и миру". О свему томе, прилог је припремила Мирјана Раичевић Тасић.

Своје анализе ових, али и свих важнијих догађаја код нас и у окружењу, у протеклих 20 година, па све до најновијих који су узбуркали регион попут другостепене пресуде бившем председнику Републике Радовану Караџићу којом је осуђен на доживотну робију, за нашу емисију говори израелски историчар, однедавно председник Међународне комисије за истину у и око Сребренице проф. др Гидеон Грајф. Професор Грајф, у Београду борави као учесник Конфренције " НАТО агресија се никад неће заборавити 1999.-2019." Са њим је разговарао Мирослав Карлица.

На исту тему, Мирјана Раичевић Тасић разговарала је са публицистом и историчарем проф. др Срђом Трифковићем, чије виђење геополитичких кретања и те како привлачи пажњу српске и међународне јавности.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво