Србија на вези, РТС Свет, 18.55

Овог четвртка гост емисије "Србија на вези" je Михајло Драгаш, филмски редитељ, аутор краткометражног анимираног филма "Смрт мајке Југовића". Представићемо и најчитанију књигу у Русији, већ двадесет година, о васпитању деце. Будите са Србијом на вези!

Михајло Драгаш, гост емисије "Србија на вези", млади филмски редитељ и уметник из Бора, сматра да је "Смрт мајке Југовића" једна од најлепших песама српске епске књижевности.

Вођен тиме одлучио је да анимацијом дочара "причу након крваве битке у којој се мајка Југовића сусреће са стравичим призорима смрти својих девет синова и њиховог оца". Осликавањем тешког емотивног путовања кроз трагичне призоре, укрштањем историјских и митолошких мотива довео је до стварања аутентичног филма у савременој интерпретацији. Филм је рађен у техници 3D анимације. О даљим плановима, предстојећим  светским фестивалима али и премијери у Србији разховараћемо са Михајлом Драгашем.

У емисије ћемо најавити и низ манифестација које ће се одржати у Швајцарској поводом обележавања 20 година од бомбардовања СРЈ.

И у Бечу ће викенд пред нама бити посвећен обележавању НАТО агресије. Бројне организације и појединци заједничким скупом, филмом "Тежина ланаца" и изложбом "Наш зид плача - неправда и бол", подсетиће на страдања тог пролећа 1999. Један од учесника је и Српско просветно културно друштво "Просвјета" на чијем челу је Срђан Мијалковић који је недавно боравио у Београду и разговарао са нашом Вањом Васић.

Најчитанија књига у Русији већ двадесет година о васпитању деце, захваљујући Даши Божанић преведена је на српски језик. О самој књизи али и њеном  животу у Русији разговарала је Марија Цвијић.

О дешавањима широм света известиће нас наши дописници.

Реприза емисије у петак, 22. марта у 13.10.

Уредник и водитељ емисије Тања Адамовић

Дежурни уредник Марија Цвијић

Реализација Ернестина Глигоријевић

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво