Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Увек је тешко напустити свој дом, а такву судбину последњих деценија, силом прилика, доживели су многи Срби са ових простора. Ретко који народ је доживео такав прогон. Протерани су и из једног дела Србије и тако у сопственој земљи постали избеглице- Срби с Космета. Књижевница Оливера Будимир, гост вечерашње емисије једна је од њих. Репризни термин у уторак, 19. марта, у 13.00.

Рођена је у Приштини, где је одрасла, где се заљубила, удала и живела, како каже, леп живот у дивном браку. Све је прекинуто НАТО бомбардовањем 1999. године. Нестао је дом, нестао је човек кога је неизмерно волела. И тако је настао лавиринт живота Оливере Будимир који је касније преточила у истоимену књигу горке истине.

Написала је и романе "Пут облака" и "Увир на извиру", истиниту, трагичну причу о Српкињи и Русу, добровољцима у рату на Косову 1999. године. О свему томе, вечерас разговарамо са Оливером Будимир.

Ратови су прошли. Неки су напустили своја огњишта и живот потражили на другим местима. Наравно, има и оних који су се вратили. А шта су затекли по повратку? У репортажи наших колега из Радио телевизије Републике Српске видећемо како живе Срби повратници у село Трубару у Федерацији Босне и Херцеговине. Повратнике у Тепљух код Дрниша (Хрватска) посетиле су колеге из Тв продукције Заједничког већа општина Вуковар.

Диана Ђурић Кондић, уредница Тв Варош из Будимпеште подсећа нас на једног од најзначајнијих композитора и етномузиколога Тихомира Вујичића који је живео у Мађарској. Рођен је пре деведесет година у Помазу у угледној српској породици. Био је веома популаран у мађарском уметничком свету 60-их и 70-их година прошлог века и сматран је настављачем дела Беле Бартока.

Уредници емисије Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво