Конференција о руско-српским односима у Руском дому

У оквиру Дана духовне културе Русије у Србији, 21. и 22. фебруара, у Београду је организован низ манифестација у Руском центру за науку и културу.

Да је духовност спона која је одувек спајала Русију и Србију, и пријатељством и братском љубављу везивала наша два народа кроз векове до данашњих дана,  потврдиле су прошлонедељне манифестације, које је у Београду организовало Министарство за културу Руске Федерације, уз подршку Амбасаде Русије у Србији.

У Руском дому у Београду одржана је конференција, посвећена  културно-историјским основама руско-српских односа, а циљ је ширење руско-српског дијалога  у области очувања и популаризације културног и духовног наслеђа, успостављање веза између установа културе, које се активно баве презентовањем дестинација духовне културе.

На конференцији, на  којој је модератор била заменица Министра културе Руске федерације Олга Сергејевна Јарилова, истакнут је значај узајамних односа два народа у области културе и духовности.

Предстваљено је више пројеката, међу којима и пројекат Светиње нераздељивог хришћанства.

А талентовани ученици уметничких школа из 42 региона Русије представили су своје најбоље радове на тему Отаџбина и дали могућност посетиоцима да виде Русију очима најмлађих.

Посебно је пленила пажњу изложба о животу и стваралаштву познатог совјетског писца Михајла Шолохова, човека који је писао о историји донског  козаштва, опевао лепоту Дона,  а чија су литерарна дела била неодвојиви део школске лектире током образовања  руских и српских генерација.

У оквиру изложбе Свет Шолохова: Донски козаци - представљен је и државни музејски комплекс Михаил Шолохов -трајна ризница  сећања на великог књижевника и добитника Нобелове награде.

Посетиоци су имали прилику да виде и јединствену  изложбу православних и уметничких заната и рукотворина из Русије. Представљени су уникатни и ексклузивни предмети ручне израде, а од посебног значаја су најлепши предмети хришћанске православне уметности и уникатних заната, који су део културног наслеђа Русије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво