"Стара Рашка" - узор будућим донаторима

Српско-канадска хуманитарна организација „Стара Рашка" дуже од деценије, сваког Божића деци незапослених родитеља из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, додељује новчану помоћ и пакетиће. Помоћ завичају одлази и за одржавање манастира, као и за оболеле. Недавно су организовали још један хуманитарни банкет у Торонту и уједно прославили крсну славу Свети Симеон Мироточиви.

Стара Рашка ужива велики углед међу нашим људима у Торонту, донације су јавно је оглашене па се и донатори одазивају на сваки нови позив за прикупљање средстава. Ове године деци на подручју Старе Рашке додељена је помоћ у вредности од 63 хиљаде долара, за лечење оболелих издвојено је 18600, породицама на Косову уручено је 7300, а за одржавање манастира Заграђе издвојено 5 хиљада долара.

Деца памте доброту и ми се надамо да ће и они једног дана помоћи некоме коме је подршка неопходна, каже Дргана Вараклић, председница ове хуманитарне организације у којој је фирма на чијем су челу она и супруг највећи донатор.

„MDG је позната фирма која од почетка помаже наше хуманитарне акције и у Канади и Србији. Та идеја да се на сваком годишњем банкету, колико заједница скупи новца, фирма MDG дуплира ту суму. Компанија је задовољна што на тај начин помаже свој завичај и подстиче друге донаторе да се у што већој мери прикључе акцијама", каже Драгана Вараклић, председница Старе Рашке.

На почетку вечери обележена је слава Старе Рашке, Св.Симеон Мироточиви, а овогодишњи домаћини, млади брачни пар Роглић је, после сечења славског колача и молитве, предао кумство новим домаћинима. У програму који је уследио наступили су глумци Српског позоришта Торонто и потом и први ансамбл Културно уметничког друштава Опленац.

И на овогодишњем банкету било је младих људи и породица са децом. Колико је младост у српском расејању спремна да, попут њихових родитеља, помогне завичају?

„На сваком банкету већ 15 година, учесници су и омладина и деца уметничког друштва Опленац, на који смо јако поносни. И на тај начин и они желе да допринесу да се скупи што више донација да помоћ стигне у завичај. Ми смо на њих поносни што на тај начин доприносе, и што на тај начин одгајамо и овде, у Канади, будуће донаторе", каже Драгана Вараклић.

И овај хуманитарни банкет био је био прилика за сусрет са пријатељима и представницима других хуманитарних организација из Торонта. Гостима су, до касно те вечери, свирали Боеми, а сваки прикупљени долар опет ће стићи до оних којима је помоћ преко потребна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво