Две изложбе у Галерији Српске националне академије у Торонту

Током фебруара у Галерији Српске националне академије одржане су две изложбе минијатура, а потом акварела Душана Ђукарића.

Бранко Миоковић, Станислав Плавшић, Данијела Мрдак, Милош Бојовић, Ђуро Лубарда...само су нека од имена са списка од 18 уметника чији су радови представљени на првој изложби минијатура у Галерији Српске националне академије. Сви они деценијама живе и раде у Канади, а на овој изложби придружила им се и неколицина канадских сликара.

„Ми се овде окупљамо већ 4 године. Кад то кажем изгледа лако, али требало нам је 4 пуне године да дођемо до овог стадијума, када смо постали препознатљива фирма којој се људи одазивају на позиве", каже Владимир Стјепановић, уредник Галерије СНА.

Већина сликара чија су се платна нашла на овој колективној изложби најчешће слика на нешто већим форматима, али су овде показали да се мотив, техника и таленат подједнако јасно виде и на минајатурама.

И док је публика на овој, првој смотри малих формата препознавала радове својих дугогодишњих пријатеља, на изложби која је уследила окупили су се само они који познају и воле слике Душана Ђукарића, вероватно најбољег српског сликара акварела.

И на сликама изложеним у Торонту овај уметник се представио као мајстор пејсажа, сликар марина, атмосфере и детаља са београдских улица.

број коментара 0 пошаљи коментар