Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

"Историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о зверствима, злу, садизму и нечовештву", речи су проф. Гидеона Грајфа, аутора књиге "Јасеновац, Аушвиц Балкана", који ће у емисији "Србија на вези" говорити о свом дугогодишњем истраживању, злочинима почињеним током Другог светског рата на територији Независне Државе Хрватске. Екслузивни интервју дао је нашем новинару Мирославу Карлици.

У оквиру Српског месеца културе у Великој Британији, 20. фебруара, у цркви Светог Саве у Лондону, Фондација за сећање на Јасеновац и Холокауст као и сваке године, обележила је Дан сећања на жртве геноцида у НДХ почињене од усташког режима током Другог светског рата. Гост овогодишњег догађаја био је Родни Аткинсон, угледни британски политичар и писац, који је заједно са директорком Фондације Драганом Томашевић, говорио о својим проучавањима и политичким приликама које су довеле до геноцида над православним Србима. Са догађаја извештава Ивана Милорадовић.

Најстарија српска библиотека са друге стране Дрине налази се у Пакрацу (Хрватска). Смештена је оквиру владичанског двора Епархије пакрачко славонске. Друга је у свету по броју раних српских штампаних књига. Два пута је урушавана током ратних дејстава (Други светски рат и рат деведесетих) и два пута враћана Српској православној цркви. Захваљујући хртватском официру Ивану Хитију, током рата деведесетих три четвртине фонда библиотеке је сачувано од пропасти. Кратку причу о Пакрачкој библиотеци снимио је Симо Будимир.

У Руском дому у Београду, у оквиру манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији", између осталог биће одржана и конференција посвећена културно-историјским основама руско-српских односа. О циљевима Конференције, биће речи у прилогу Мирјане Раичевић Тасић.

Репризни термин је у уторак, 26. фебруара у 13.05.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво