Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Како у земљи, тако у региону и дијаспори, обележен је Дан државности Републике Србије. Тим поводом додељена су и Сретењска одликовања, а међу награђенима је и израелски историчар, борац за истину Гидеон Грајф, истраживач злочина почињених над Јеврејима, Србима и другим народима током Другог светског рата. У емисији ћете чути први део разговора који је са њим водио колега Мирослав Карлица. Репризни термин емисије је у уторак, 19. фебруара, у 13.05, на РТС Свет.

Најновија истраживања Гидеон Грајф објавио је у књизи Јасеновац, Аушвиц Балкана, која је изазвала велику пажњу јавности. Недавно је изабран за водећег члана међународне Комисије за истину о страдању свих народа на подручју Сребренице од 1992. до 1995. године, коју је именовала Влада Републике Српске.

Професор Грајф је дао ексклузивни интервју за нашу емисију. Са њим је разговарао Мирослав Карлица, а вечерас ћете видети први део разговора.

Сећање на Први српски устанак (Орашац, 1804.) и први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав (Крагујевац, 1835.), за Србе у Црној Гори био је повод и за отварање нових просторија у Српском културном информативном центру, односно у "Српској кући" у Подгорици. Извештај са овог догађаја припремиле су колеге из Српске РТВ Црне Горе.

За Србе у Румунији, овогодишње Сретење донело је још једно повезивање-мост који их спаја са Србијом. Опширније о свему томе сазнаћете у прилогу нашег сарадника из Темишвара Николе Лакића.

У галерији Културно документационог центра Срба у Мађарској оворена је изложба Иконе на папиру-чуда Христова, ликовног уметника и ђакона Срђана Радојковића. О њиховој лепоти и спшецифичности, говори сам аутор, а прилог је припремила Диана Ђурић Кондић, уредница РТВ Варош из Будимпеште.

О животу Срба у Хрватској, пре свега у Загребу, за нашу емисију говори митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Са њим је разговарао Симо Будимир.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво