Дан државности Србије обележен и у Чикагу

У Генералном конзулту Републике Србије у Чикагу обележен је Дан државности на ком су били преставници дипломатског кора, међународних и организација српске заједнице.

Чланице ансамбла „Око соколово" из Чикага отпевале су на почетку годишњег пријема поводом Дана државности у Генералном конзулату Републике Србије химне Србије и САД-а.

Све је поздравио конзул жеран Дејан Радуловић. Он истиче да је био присутан велики број гостију из других конзулата, и америчких и других организација.

„Као и сваке године у фебруару, окупимо се у просторијама Генералног конзулата, да заједно са америчким пријатељима, пријатељима из читавог света, представницима српске заједнице обележимо најзначајнији дан за Републику Србију, Дан државности, да обележимо дан када је почела да се гради модерна Србија, а то је пре 215 година.

Ове године славимо ту годишњицу од Првог српског устанка и од доношења првог српског Устава 1835. године. То су та два датума која славимо данас, која су донела слободу Србији и српском народу, која су донела државност Србији.

Било нам је велико задовољство да то прославимо с апредставницима државних институција Илиноиса, града Чикага, федералним институцијама, другим америчким пријатељима и организацијама у Чикагу, и наравно, са представницима из читавог света, рекао бих, од Јапана па све до Мексика. Као и увек, нама је највеће задовољство то што део гостију буду и припадници српске заједнице, представници организација, Српске православне цркве и сви сотали наши пријатељи из заједнице. Тако да верујем да смо на леп и достојанствен начин обележили Дан државности", рекао је конзуле жеран Радуловић.

Присуствовали су и чланосви српске заједнице у Чикагу, међу којима су били познати доктори Жељко Атлагић и Небојша Кнежевић, као и бизнисмен Владо Бјелопетровић. Били су ту и свештеници српске православне цркве у Чикагу, међу којима је био отац Николај Костур из Српског саборног храма на Редвуд драјву у Чикагу.

Генерални конзулат Републике Србије налази се у самом центру града, на углу улица Мичиген и Охајо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво