Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

И овог понедељка упознаћемо се са најзначајнијим дешавањима у региону, пре свега оним збивањима који се тичу положаја, проблема и интереса српске заједнице у нама суседним земљама.

У редовној месечној рубрици „листање српске штампе у региону" гост је историчар професор др Чедомир Антић који ће коментарисати и анализирати актуелна дешавања у суседним земљама и како се она одражавају на положај, проблеме и потребе Срба у њима, посебно на позицију Србије у односу на сва та дешавања у окружењу, као и на њен однос и обавезе према Србима у тим земљама, али и друга важна питања.

Из садржаја емисије издвајамо и занимљиву причу Верице Катанић са њеног пута по Русији, односно посете Санкт Петербургу. Реч је о судбини и важности 166. листа Мирослављевог јевађеља ко је се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу.

Један од значајнијих догађаја, када су у питању Срби и српска заједница у региону, свакако је и отварање Српског културног и информативног центра у Подгорици, најављено за 15. Фебруар. О самој цермонији отварања Центра, организаторима те манифестације, као и о учесницима и гостима, али и значају самог Центра и његовој улози у очувању, јачању и промовисању свеукупне српске културе и традиције на тлу Црне Горе за емисију говори председник Српског националног вijећа Црне Горе др Момчило Вуксановић.

Сазнаћемо и какав је свакодневни живот у Граду Вуковару, у Источној Славонији, који су главни проблеми житеља тог града, враћа ли се изгубљено поверење и има ли суживота за Србе и Хрвате? Симо Будимир је за емисију „Србија на вези" истраживао живот обичних људи, Срба и Хрвата у Вуковару, њихове заједничке проблеме, пре свега оне егзистенцијалне, али и позитивне примере суживота и враћања поверења.

Уредници емисије су Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво