Ермитаж на обали Неве

Екипа Програма за дијаспору РТС-а боравила је недавно у Санкт Петербургу и забележила причу о највећем музеју на свету. У њему је изложено три милиона експоната, уметничка дела свих народа света. Годишње, овај музеј посети око четири милиона људи.

Ермитаж је један од највећих и најпознатијих музеја света, ако не и најпознатији. У њему је око три милиона уметничких и историјских експоната. Изложена су уметничка дела свих народа света. Чини га шест великих здања на обали Неве. 

"Испред нас је најзначајнија, најважнија зграда на овом тргу, зове се "Дворски трг" а зграда се зове "Зимски дворац". Стална резиденција  руских царева, свих руских царева почев од Катарине II. Само ова зграда има 1057 просторија, 2000 врата и прозора и 117 степеништа. То је само једна од шест зграда које припадају Ермитажу" , укратко о Зимском дворцу за РТС каже др Иван Пријма, универзитетски професор српског језика.

Три милиона експоната је овде, ако бисмо покушали да их видимо све, колико времена би нам било потребно?

"Ево, постоји бројка да ако човек застане поред сваког експоната само пола минута требаће му шест година јер дужина ходника Ермитажа је преко 10 километара.", одговара др Иван Пријма.  

Спремамо се да уђемо у салу где је царски трон, како се улазило и како се долазило до цара?

"Ишло се великим односно амбасадорским степеницама, пењало се и онда у овој чекаоници, ово је заправо чекаоница, ту се чекало. Ова сала се зове сала Грбова. Овде, ако погледате на главне лустере на њима су грбови руских губернија. Њих је било 54, значи 54 грба и ту су се углавном окупљали гувернери, гувернатори тих губернија пре него што крену са извештајима код цара.", објашњава др Иван Пријма.

Из чекаонице краљева, амбасадора, гувернера идемо у главну престону салу. Пролазимо кроз војну галерију која је веома важна за Србе...

"Тако је, сада видимо колико је значајна та сала, односно галерија из 1812. године, јер се она заправо налази између две можда најважније, најзначајније и најсвечаније сале а то је та чекаоница где су се окупљали са све грбовима, шампањцем, златом и главне престоне сале где смо сад и видимо званични престо царске Русије. Сав је од сребра, позлаћен, иза њега је грб царске Русије- двоглави орао, круна царске русије и на лустерима су двоглави орлови. Двоглави орлови, што вели Достојевски, што их је Русија узела сасвим свесно од Византије и са тим наследила не само сјај Византије него и обавезу да штити православље. Видимо ове вазе које су од полудрагог камења, видимо азурит тегет боје, малахит зелене боје, видимо и дивне паркете Ермитажа. Овде је паркет, рецимо, рађен од 16 врста дрвећа и видимо огроман простор за "реверанс". Раније, за време Катарине II овде се клањало у више наврата.", каже др Иван Пријма. 

Ретко ћете видети Ермитаж овако како смо га ми приказали, мислим, без посетилаца. Снимали смо у дану када је музеј затворен за посетиоце а то је понедељак. Иако Ермитаж на француском значи усамљено место, овај светски познати музеј годишње посети око четири милиона људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво