Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Уз песму "Ово је Србија" отварамо прво овогодишње издање емисије "Србија на вези". Добро нам дошли! Наши музички гости биће хармоникаш и чланице певачке групе "Огрлица од бисера". Реприза емисије у уторак, 15. јануара у 13.05.

Нову годину по Јулијанском календару славе и други православни народи, али временом, ми смо јој додали префикс "српска". Тако смо је неформално обележили да је и наша. Али шта је са званичном заштитом нематеријалног културног идентитета српског народа? Шта је до сада урађено по том питању, где су направљени пропусти и како се могу исправити пре свега при УНЕСКУ, разговарамо са чланом Завичајног удружења "Врличка Крајина", политикологом Милошем Мељанцем.

Камено село Увјећа, крај Требиња у Херцеговини постало је познато по кадровима из филма Емира Кустурице. Зову га "бисер у камену", у коме је време као у већини херцеговачких села стиче се утисак, заустављено. Поред природне лепоте херцеговачког крша и камене архитектуре из деветнаестог века, живост му дају малобројни, по виспрености познати житељи. Колеге из РТРС недавно су посетили Увјеће.

Очувању традиције Срба на простору Мађарске доприносе и културно уметничка друштва. Међу њима је и КУД "Опанке", које вам представља наша сарадница из Будимпеште Диана Кондић Ђурић.

У емисији ћете сазнати због кога и због чега је градоначелник Трста одлучио да новогодишњу атмосферу у граду задржи до 15. јануара.

И наравно, биће још музике.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

број коментара 0 пошаљи коментар