Свети Никола обележен и у Чикагу

Велики број наших људи прославља Светог Николу и у расејању. Слава је обележена и у српској заједници у Америци. Тако је било и у манастиру Нова Грачаница код Чикага, где су имали и специјалног госта.

Колико је домаћина слава може да се похвали да им је у гостима један играч из NBA лиге. То је било у манастиру Грачаница где је на слави Светог Николе коју обележава владика средњезападноамерички Лонгин, гост био играч NBA тима New Orleans Pelicansс Никола Миротић.

Миротић је редовно долазио у манастир и српске цркве широм Чикага док је био у Булсима, и искористио прилику што његов тим игра у оближњем Милвокију, да дође на ову славу.

„Имао сам тренинг са екипом, али тражио сам дозволу и тренер ме пустио јер сам му објаснио каква је ситуација...да је слава и није било проблема. На жалост, нећу играти утакмицу због повреде зглоба, али бићу ту да подржим своју екипу. Али, најлепше тренутке ћу провести овде за Никољдан са пријатељима, и увек је част видети се са владиком Лонгином", каже Миротић за РТС.

И за владику Лонгина ово је био специјалан догађај, јер је Свети Никола и његова слава.

„Претпостављам да је за сваког православног Србина слава нешто јединствено и посебно благословено и радосно. Ми Срби, поред Видовдана, имамо славу, и то су две најзначајније карактеристике наше светосавске вере...Мени је слава увек радостан догађај, мада су ми често и помешана осећања. Присећамо се славе својих родитеља, браће и сестара који обично нису са нама тих дана...", каже владика Лонгин.

За младог студента Богословског факултета Стефана, ово је прва слава одкако је дошао у Америку.

„Слави се на исти начин као и у Републици Српској. Српски народ где год да живи чуваће своју традицију, славити своју крсну славу и држати се тога", каже млади Стефан Радовић.

Нова Грачаница је увек добро посећена, а велики број људи се очекује поводом Бадње вечери и Божића.

број коментара 0 пошаљи коментар