Николајевска црква најстарија у Београду

Ево приче о једном посебном храму, о Николајевској цркви, која датира из 18. века, а сматрају је најстаријом у Београду. Подсетићемо се на Светог Николу, светитеља, у чију част крсну славу славе Срби на свим континентима.

Сваки пут изговорено име једног од највећих светаца у хришћанству буди у нама посебно поштовање - Свети Никола.

Готово да нема грађевине у Земуну коју не засењује лепота најстаријег храма у Београду. Николајевска црква, настала од 1725. до 1731. године на месту пређашњег црквеног објекта, посвећен је преносу моштију Светог оца Николаја, архиепископа Мирликијског Чудотворца, из Мира Ликијскога у Малој Азији - у град Бари у Италији.

Архитетектонску харизматичност храма дефинишу стилске одлике барокних цркава какве су подизане на подручју Војводине првих деценија осамнаестог века.

„Без обзира на то што је најстарији и што се у храму налазе мошти неколико угодника Божијих, пре свега Андрије Првозваног, затим део мошти Светог Николаја, део моштију Свете Петке и део мошти Светог Нектарија Егинскога Чудотворца. Над свим тим моштима се сваке недеље служе акатисти, који су веома посећени", каже за РТС отац Владимир Пражић.

У унутрашњости цркве доминира раскошан, дуборезни и позлаћени иконостас, чија је рестаурација у току. Сматра се најзнаменитијим и најлепшим барокним иконостасом српске уметности 18. века.

„Будући да се ослањамо на помоћ свих верника и људи добре воље, ја и овог пута могу да апелујем за помоћ, пре свега при обнови иконостаса и живописа, односно зидног сликарства нашега храма. То би заиста било богоугодно и Богу мило и Светом оцу Николају, који је домаћин, заштитник и покровитељ овог храма", каже отац Пражић.

Прича о најстаријем храму у Београду, само је тренутак потребе да у времену великих искушења за човечанство нагласимо важност очувања наших светиња, чиме негујемо континуитет наше вере и поштујемо свете очеве какав је био Свети отац Николај Мирликијски, у нашем народу увек слављен именом Свети Никола.

број коментара 0 пошаљи коментар